Witam, to już moja któraś z kolei warka, ale dopiero druga, w której dzieją się takie cuda. Otóż warzę piwo z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem, styl Belgian Tripel. Przez 2 tygodnie trwała fermentacja burzliwa, BLG spadło z 20 do ok. 5, więc przelałem je na cichą. Dochodzi właśnie koniec drugiego tygodnia i piwo ruszyło na nowo - pojawiła się piana, bąbelki i wypchało nieco pokrywę fermentora. BLG jakimś cudem podskoczyło do 6,5, co jest przecież niemożliwe (myślałem, że mam uszkodzony balingometr, ale przy czystej wodzie wskazuje równe 0). Przy poprzedniej warce - była to AIPA z brewkita, też miałem takie cuda. Piwo fermentowało chyba z 2 miesiące aż BLG spadło do 0. Po rozlaniu została tylko woda z alkoholem i zerową pianą. Jednak w smaku nie jest ani kwaśne, ani nie sprawia wrażenia zepsutego. Czy ktoś może mi wyjaśnić o co tutaj chodzi? Czy to jakaś infekcja?
Ponowna fermentacja
Collapse
X
-
Jeśli nie wiadomo o co chodzi to na pewno jest infekcja.
Drożdże nie sa w stanie zeżreć wszystkich cukrów więc wskazania blg mówią, że do roboty wzięły się inne mikroby.
A wzrost blg wynika pewnie z nagazowania próbki. Wstrząśnij dobrze, odczekaj i mierz. Gaz wynosi spławik i stąd te dziwne wskazania."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich,
Tak w skrócie, jestem Grzesiek, od dłuższego czasu przymierzałem się do produkcji własnego piwa (od dłuższego czasu pijam regionalne i kraftowe),aż w końcu to się udało, aktualnie pierwsze piwo leżakuje w fermentatorze i oczekuje na rozlanie.
Moje...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie.
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.
Niestety przez moją niecierpliwość...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment