Ponowna fermentacja

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Komos92
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.03
    • 10

    Ponowna fermentacja

    Witam, to już moja któraś z kolei warka, ale dopiero druga, w której dzieją się takie cuda. Otóż warzę piwo z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem, styl Belgian Tripel. Przez 2 tygodnie trwała fermentacja burzliwa, BLG spadło z 20 do ok. 5, więc przelałem je na cichą. Dochodzi właśnie koniec drugiego tygodnia i piwo ruszyło na nowo - pojawiła się piana, bąbelki i wypchało nieco pokrywę fermentora. BLG jakimś cudem podskoczyło do 6,5, co jest przecież niemożliwe (myślałem, że mam uszkodzony balingometr, ale przy czystej wodzie wskazuje równe 0). Przy poprzedniej warce - była to AIPA z brewkita, też miałem takie cuda. Piwo fermentowało chyba z 2 miesiące aż BLG spadło do 0. Po rozlaniu została tylko woda z alkoholem i zerową pianą. Jednak w smaku nie jest ani kwaśne, ani nie sprawia wrażenia zepsutego. Czy ktoś może mi wyjaśnić o co tutaj chodzi? Czy to jakaś infekcja?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3489

    #2
    Jeśli nie wiadomo o co chodzi to na pewno jest infekcja.

    Drożdże nie sa w stanie zeżreć wszystkich cukrów więc wskazania blg mówią, że do roboty wzięły się inne mikroby.

    A wzrost blg wynika pewnie z nagazowania próbki. Wstrząśnij dobrze, odczekaj i mierz. Gaz wynosi spławik i stąd te dziwne wskazania.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Jakie drożdże? Bo niektóre belgijskie potrafią się obudzić po okresie bezczynności. Sprawdź blg za 4-5 dni.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • Komos92
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2018.03
        • 10

        #4
        Safbrew S-33

        Comment

        Przetwarzanie...