Witam.
Zaczynamy z mężem przygodę piwowarską (3 brewkity za nami) i chcemy nastawić "Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe 1,5 kg". I tu mam problem i proszę o pomoc:
dotychczas Brewkity gotowało się z wodą 10 minut i dopiero do wiadra, uzupełnić wodą, ostudzić, dodać drożdże i czekamy; jednak w instrukcji do ww. puszki jest info o przelaniu brewkita do wiadra, zalaniu pustej puchy gorącą wodą ("wybrać dobre do dna"), dodaniu reszty wody i przegotowanego cukru i dalej już normalnie.
I teraz pytanie: Czy rzeczywiście brewkita nie gotować, a tylko przelać (jak mam zdezynfekować puchę? z zewnątrz tylko?), czy jednak gotować jak poprzednio?
Jeżeli ktoś robił ww produkt lub ma doświadczenie, proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Zaczynamy z mężem przygodę piwowarską (3 brewkity za nami) i chcemy nastawić "Brewferm Raspberry (Framboos) Malinowe 1,5 kg". I tu mam problem i proszę o pomoc:
dotychczas Brewkity gotowało się z wodą 10 minut i dopiero do wiadra, uzupełnić wodą, ostudzić, dodać drożdże i czekamy; jednak w instrukcji do ww. puszki jest info o przelaniu brewkita do wiadra, zalaniu pustej puchy gorącą wodą ("wybrać dobre do dna"), dodaniu reszty wody i przegotowanego cukru i dalej już normalnie.
I teraz pytanie: Czy rzeczywiście brewkita nie gotować, a tylko przelać (jak mam zdezynfekować puchę? z zewnątrz tylko?), czy jednak gotować jak poprzednio?
Jeżeli ktoś robił ww produkt lub ma doświadczenie, proszę o poradę.
Pozdrawiam.
Comment