Przepis IPA na pierwszy zacier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krakra8888
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.04
    • 13

    Przepis IPA na pierwszy zacier

    Witam, wszystkich. Chciałem się zapytać czy coś wyjdzie z tego przepisu który przygotowałem i posiadam surowce jak w zestawieniu, robiłem już brewkity ale chcę spróbować zacierania, wszystkie surowce i sprzęt mam ponieważ robię również wino tak że sprzęt jest tyle że po przestudiowaniu miliona różnych stron nie wiem jak podejść do obliczania rozmiaru warki czy robić to na oko,no i jak z przepisem?
    Przepis w załączniku z BS2
    Attached Files
    Last edited by krakra8888; 2018-04-20, 12:35.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Daj 4kg Pale Ale i 0,5 płatków. IPA bez ameryki?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • krakra8888
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2018.04
      • 13

      #3
      Dokupię jeszcze jakiś chmiel amerykański ale po prostu to mam na stanie pozostało po brewkicie. Test jak na pierwszy raz, taki niestandardowy zobaczymy.

      Comment

      • Lhunbleidd
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2014.06
        • 196

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
        Daj 4kg Pale Ale i 0,5 płatków. IPA bez ameryki?
        Ale to jest IPA a nie AIPA, APA czy inne Vermonty...

        Comment

        • krakra8888
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2018.04
          • 13

          #5
          Witam. No i zrobiłem tak: Słody. Kilogram pilzneńskiego, kilogram karmelowego 600, 2 kg pale ale. 0.4 płatków owsianych błyskawicznych.
          12.5 BLG brzeczka przednia.
          Gotowanie
          0-marynka
          15-lubelski
          30-east kent golding
          45-mech irlandzki 4 gr
          60-citra
          Po 30 g każdego.
          Drożdże us-05.
          14blg brzeczka do fermentacji. 15 litrów

          Wyszło dosyć ciemne poszło na 20c do lodówki na fermentację zobaczymy po wyklarowaniu.

          Ps. Przelewać to na cichą na jakiś czas, nie jest to konieczne pytanie jaki będzie rezultat. ??

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Na cichą jest sens przelać tylko jeśli chcesz chmielić na zimno i zebrać gęstwę. Ja tego nie robię bo chmielę używając woreczków - dużo mniej roboty przy przelewaniu (jestem leniwy). Jeśli nie chcesz zbierać gęstwy albo wykorzystasz ją do podobnego piwa to daj sobie spokój z przelewaniem na cichą. Cicha i tak się zrobi sama w momencie gdy drożdże spowolnią fermentację - wtedy należy im dać kilka dni na dojedzenie i posprzątanie po sobie.
            Mam też parę uwag:
            Temperatura fermentacji mogłaby być trochę niższa (17-18 stopni).
            Za dużo tego karmelowego i do tego za ciemny. To będzie raczej American Brown nie IPA.
            Lubelski gotowany 45 minut dużo traci, lepiej wrzucać go bliżej końca gotowania. Podobnie EKG - ja bym go dał na 15-20 minut. Zresztą i tak prawdopodobnie Citra zdominuje.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • krakra8888
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2018.04
              • 13

              #7
              Gęstwę chce zebrać bo gdzieś za około 1-2 tygodnie będę chciał zrobić z prawie samego slodu pale ale. Dzisiaj sprawdzę temperaturę dokładnie jak będzie za wysoka to zejdę niżej.

              Comment

              • Jimmy_jb
                Kapitan Lagerowej Marynarki
                • 2005.11
                • 911

                #8
                Teraz już lepiej nie obniżaj więcej niż o 2-3 stopnie bo to może być problem dla drożdży.
                Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                Comment

                • krakra8888
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2018.04
                  • 13

                  #9
                  Ustawiłem na 17c ale pewnie wejdzie wyżej do 20 bo nie mam sterownika muszę kupić aby mieć stałą temperaturę. Ale nie będzie więcej niż 20c.
                  Ale po 12 h jest już burzliwa fermentacja.
                  Do jakiego BLG to odfermentować ? Do 2?

                  Comment

                  • Jimmy_jb
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2005.11
                    • 911

                    #10
                    Teraz to już od drożdży zależy.
                    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                    Comment

                    • krakra8888
                      Szeregowy Piwny Łykacz
                      • 2018.04
                      • 13

                      #11
                      No ok ale przy np. drożdżach winnych ja mogę zejść do zera na BLG w zależności ile dam cukru przy piwnych jest limit jakiś?

                      Comment

                      • Jimmy_jb
                        Kapitan Lagerowej Marynarki
                        • 2005.11
                        • 911

                        #12
                        Tak. Większość drożdży piwnych nie przefermentuje cukrów złożonych dlatego po fermentacji zostanie resztkowe kilka stopni BLG. To zależy nie tylko od szczepu ale też od warunków fermentacji i składu brzeczki.
                        Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                        Comment

                        • krakra8888
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2018.04
                          • 13

                          #13
                          Witam. Dzisiaj po 7 dniach sprawdzałem BLG jest około 2. W smaku czuć goryczkę i aromat, nawet jestem zadowolony tylko że wyszło troszkę za słodkie/słodowe ale nie ma tragedii, czuć ja dopiero na końcu, żadnych posmaków dms i tego typu nie wyczuwam. Nie będę przelewał na cichą. Temperatura jest cały czas w granicach 18 stopni kupiłem regulator do lodówki, zmniejszyć ja na kolejny tydzień?
                          Co zrobić na przyszłość aby było bardziej wytrawne ? Czy jeszcze się ułoży?

                          Comment

                          • k_s
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2017.05
                            • 66

                            #14
                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakra8888 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Witam. Dzisiaj po 7 dniach sprawdzałem BLG jest około 2. W smaku czuć goryczkę i aromat, nawet jestem zadowolony tylko że wyszło troszkę za słodkie/słodowe ale nie ma tragedii, czuć ja dopiero na końcu, żadnych posmaków dms i tego typu nie wyczuwam. Nie będę przelewał na cichą. Temperatura jest cały czas w granicach 18 stopni kupiłem regulator do lodówki, zmniejszyć ja na kolejny tydzień?
                            Zmniejszanie temperatury nic już nie zmieni.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakra8888 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Co zrobić na przyszłość aby było bardziej wytrawne ?
                            Następnym razem zacierać w temperaturze 62ºC - 65ºC. Przy temperaturze zacierania 69ºC ma prawo być słodkawe.

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakra8888 Wyświetlenie odpowiedzi
                            Czy jeszcze się ułoży?
                            Z czasem ułożą się aromaty chmielowe ale słodowość pozostanie taka sama.

                            Comment

                            • krakra8888
                              Szeregowy Piwny Łykacz
                              • 2018.04
                              • 13

                              #15
                              rozumiem, więc kolejna warka w niższej temperaturze bo chcę zrobić coś takiego:
                              BREWNESS to kompleksowa platforma internetowa dla piwowarów domowych, ułatwiająca proces tworzenia piwa.


                              ale zastanawiam się czy nie chmielić na goryczkę marynką ponieważ jest tania (też chodzi o koszta) i goryczka dla mnie jest ok, a aromat i smak robić ewentualnie amerykańcami.

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X