no i chyba tak zrobię, marynka na goryczkę na około 60 ibu a reszta jak na poprawionym przepisie. Pytanie czy dawać dodatek skórki z pomarańczy czy będzie wyczuwalne te 5 g.
Jeszcze jedno, jaki program mniej więcej pokazuję poprawne wartości przepisu, np bs2 daje mi 17 blg a brewness 15,4 na tych samych składnikach 1:1, ibu bs2 64 brewness 59
w przypadku ibu to różnica jest nie duża ale w blg to ma znaczenie, którym się sugerować czy uśredniać wyniki?
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakra8888
Jeszcze jedno, jaki program mniej więcej pokazuję poprawne wartości przepisu, np bs2 daje mi 17 blg a brewness 15,4 na tych samych składnikach 1:1, ibu bs2 64 brewness 59
w przypadku ibu to różnica jest nie duża ale w blg to ma znaczenie, którym się sugerować czy uśredniać wyniki?
Wydajność zależy od piwowara nie od programu. W programie wydajność podaje się jako parametr, a większość recept zakłada 75% wydajności zacierania. W rzeczywistości przeważnie jest wyższa, ok. 80%-85%. Jak zrobisz tą warkę to sprawdź jaką masz wydajność i wprowadź ją do programu i następne receptury będzie liczyć wg twojej rzeczywistej wydajności.
Rozumiem że mam zliczać początkowe i końcowe wartości zacieru , przed i po gotowaniu, blg itp.
zobaczymy, właśnie przy pierwszej warce nie pomyślałem o tym ale przy tej zrobię podziałki na łyżce itp. Surowiec zamówiony w niedzielę 2 warka po zlaniu 1 szej.
jeszcze jedna myśl mi przyszła przy oglądaniu pewnego filmiku, nie napowietrzyłem brzeczki przy pierwszej warce tylko przelałem do siatki oddzielając chmiel, ale piwo od fermentowało do 2 blg czy będzie to miało jakieś znaczenie w późniejszym okresie?
W środkowej części północnej Islandii - w osadzie liczącej ledwie stu kilku mieszkańców - powstał pierwszy w tym kraju (o surowym klimacie) mikrobrowar.
Árskógssandur (zamiennie: Litli-Árskógssandur) to niewielka miejscowość na zachodnim wybrzeżu najdłuższego (około 60 km długości...
Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
Jeśli ktoś z Was zdecyduje się wykorzystać ten przepis, będzie miał okazje napić się najlepszej NEIPy na świecie.
Przepis zamieszczony w necie, autor podany, wszystko lege artis:
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
Długo czekaliśmy ale się doczekaliśmy. W połowie września chłopaki z Brokreacji mogli pochwalić się pierwszą warką uwarzoną we własnym browarze. Był to Pils (10°Blg, 4,5%) o nazwie First Batch, którego oczywiście nie omieszkaliśmy spróbować jako pierwszego w czasie naszej...
Comment