no i chyba tak zrobię, marynka na goryczkę na około 60 ibu a reszta jak na poprawionym przepisie. Pytanie czy dawać dodatek skórki z pomarańczy czy będzie wyczuwalne te 5 g.
Jeszcze jedno, jaki program mniej więcej pokazuję poprawne wartości przepisu, np bs2 daje mi 17 blg a brewness 15,4 na tych samych składnikach 1:1, ibu bs2 64 brewness 59
w przypadku ibu to różnica jest nie duża ale w blg to ma znaczenie, którym się sugerować czy uśredniać wyniki?
Jeszcze jedno, jaki program mniej więcej pokazuję poprawne wartości przepisu, np bs2 daje mi 17 blg a brewness 15,4 na tych samych składnikach 1:1, ibu bs2 64 brewness 59
w przypadku ibu to różnica jest nie duża ale w blg to ma znaczenie, którym się sugerować czy uśredniać wyniki?
Wydajność zależy od piwowara nie od programu. W programie wydajność podaje się jako parametr, a większość recept zakłada 75% wydajności zacierania. W rzeczywistości przeważnie jest wyższa, ok. 80%-85%. Jak zrobisz tą warkę to sprawdź jaką masz wydajność i wprowadź ją do programu i następne receptury będzie liczyć wg twojej rzeczywistej wydajności.
Rozumiem że mam zliczać początkowe i końcowe wartości zacieru , przed i po gotowaniu, blg itp.
zobaczymy, właśnie przy pierwszej warce nie pomyślałem o tym ale przy tej zrobię podziałki na łyżce itp. Surowiec zamówiony w niedzielę 2 warka po zlaniu 1 szej.
jeszcze jedna myśl mi przyszła przy oglądaniu pewnego filmiku, nie napowietrzyłem brzeczki przy pierwszej warce tylko przelałem do siatki oddzielając chmiel, ale piwo od fermentowało do 2 blg czy będzie to miało jakieś znaczenie w późniejszym okresie?
Comment