Przepis IPA na pierwszy zacier

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #16
    Marynka na goryczke, pozostałe dawki daruj sobie. Wsyp na zimno na 5-7 dni
    ps Ibu tez dał bym mniejsze, tak z 50
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • krakra8888
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2018.04
      • 13

      #17
      no i chyba tak zrobię, marynka na goryczkę na około 60 ibu a reszta jak na poprawionym przepisie. Pytanie czy dawać dodatek skórki z pomarańczy czy będzie wyczuwalne te 5 g.

      Comment

      • krakra8888
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2018.04
        • 13

        #18
        Jeszcze jedno, jaki program mniej więcej pokazuję poprawne wartości przepisu, np bs2 daje mi 17 blg a brewness 15,4 na tych samych składnikach 1:1, ibu bs2 64 brewness 59
        w przypadku ibu to różnica jest nie duża ale w blg to ma znaczenie, którym się sugerować czy uśredniać wyniki?

        Comment

        • anteks
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2003.08
          • 10768

          #19
          Nie uśredniać tylko korzystać z jednego programu. Po kilku warkach będziesz wiedział jaką masz wydajność i sobie zrobisz dokładne receptury
          Mniej książków więcej piwa

          Comment

          • k_s
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2017.05
            • 66

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krakra8888 Wyświetlenie odpowiedzi
            Jeszcze jedno, jaki program mniej więcej pokazuję poprawne wartości przepisu, np bs2 daje mi 17 blg a brewness 15,4 na tych samych składnikach 1:1, ibu bs2 64 brewness 59
            w przypadku ibu to różnica jest nie duża ale w blg to ma znaczenie, którym się sugerować czy uśredniać wyniki?
            Wydajność zależy od piwowara nie od programu. W programie wydajność podaje się jako parametr, a większość recept zakłada 75% wydajności zacierania. W rzeczywistości przeważnie jest wyższa, ok. 80%-85%. Jak zrobisz tą warkę to sprawdź jaką masz wydajność i wprowadź ją do programu i następne receptury będzie liczyć wg twojej rzeczywistej wydajności.

            Comment

            • krakra8888
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2018.04
              • 13

              #21
              Rozumiem że mam zliczać początkowe i końcowe wartości zacieru , przed i po gotowaniu, blg itp.
              zobaczymy, właśnie przy pierwszej warce nie pomyślałem o tym ale przy tej zrobię podziałki na łyżce itp. Surowiec zamówiony w niedzielę 2 warka po zlaniu 1 szej.

              Comment

              • krakra8888
                Szeregowy Piwny Łykacz
                • 2018.04
                • 13

                #22
                jeszcze jedna myśl mi przyszła przy oglądaniu pewnego filmiku, nie napowietrzyłem brzeczki przy pierwszej warce tylko przelałem do siatki oddzielając chmiel, ale piwo od fermentowało do 2 blg czy będzie to miało jakieś znaczenie w późniejszym okresie?

                Comment

                • anteks
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2003.08
                  • 10768

                  #23
                  Przefermentowało to nie ma problemu
                  Mniej książków więcej piwa

                  Comment

                  • krakra8888
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2018.04
                    • 13

                    #24
                    Co myślicie o filtrowaniu wody w dzbanku np brita do Warki?
                    Jutro idzie przepis https://brewness.com/pl/recipe/a-la-vermont-ipa/view
                    Myślę że będzie git

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X