Różnica pomiędzy belgijskimi drożdżami

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • k_s
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.05
    • 66

Różnica pomiędzy belgijskimi drożdżami

Witam,
    Ostatnio zrobiłem belgijskiego dubbla na FM27. Piwo jest dobre, w smaku jest dużo śliwki. Chciałbym również zrobić piwa na innych belgach i stąd moje pytanie:
    Jaka będzie różnica w smaku piwa fermentowanego drożdżami belgijskimi FM25, FM26 i FM27?

Related Topics

Collapse

• darekd
    Barcelona Beer Company, La Niña Barbuda
    darekd
    Brown ale spod Barcelony.

https://www.barcelonabeercompany.com/

7% alk., 46 IBU

Aromat - kakaowe herbatniki z owocami (jagody?)
    Piana - umiarkowana, nietrwała, strzępy na dłużej
    Barwa - brąz/herbata z różą, zamglona
    Wysycenie - umiarkowane...
    2023-07-27, 12:38
  • darekd
    Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
    darekd
    Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
    ...
    2023-02-08, 00:16
  • darekd
    Aying, Ayinger Frühlingsbier
    darekd
    Już myślałem, że to piwo ze znanego browaru z Gónej Bawarii to to samo co ich Jahrhundert-Bier, z tą różnicą że jak nazwa głosi wypuszczane jest na wiosnę.

Parametry takie same: 12,8% ekstr., 5,5% alk.

https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...niemcy/64027-a...
    2021-05-01, 22:32
  • dadek
    Oberursel, Ackergasse 13, Alt-Oberurseler Brauhaus
    dadek
    Oberursel to nieduże miasto (około 40 tyś. mieszkańców) położone 20 km na północ od Frankfurtu (am Main). Dojazd jest bardzo łatwy dwoma liniami transportu szynowego - pociągami DB lub miejską U3 czyli tramwajo-metrem. W odległości około 400 m od stacji wchodzimy w obręb bardzo ładnej...
    2023-10-03, 23:05
  • palec
    czym sie teraz filtruje?
    palec
    Troche wypadłem z obiegu , co jest teraz na topie jeśli chodzi o filtracje ? Kiedys to był zwykły oplot - u mnie sie kiepsko sprawdzało , widze że w sklepie CP są filtratory okrągłe , krzyżowe itp .
    Czy jest róznica między nimi ? Czy jednak nadal oplot ...?? dziękuje za podpowiedzi
    2025-03-23, 21:24
  • Loading...
  • Koniec listy.
Przetwarzanie...