Mam pytanie czy fermentacje ruszyla czy musze dodac kolejne drożdże ?piwko zrobiłem ok 18;30 w piątek nie mierzylem blg Temperatura jak dodalem drożde ok 25C przez ten okres czasu ZERO Piany, blg teraz wynosi 3-4blg , nie mozliwe ze przegapilem piane bo sprawdzalem co 6h przebieg srednio. jak sie wieczko nacisnie to bulgocze rurka, babelki tez sie robia na powierzchni brzeczki.Temperatura ma 22C teraz. nie wiem co robic pomocy zdjecie do wgląduhttps://zapodaj.net/b5ccdd804bd15.jpg.html
Fermentacja nie rusza?
Collapse
X
-
3-4 blg to piwo już przefermentowane, choć to trochę za szybko. Chyba miałeś niskie blg początkowe i drożdże to szybko przerobiły albo jakaś infekcja się wdała albo po prostu zacieranie nie wyszło.
Jeśli to piwo ma rzeczywiście już 3-4 blg to nie ma sensu dodawać drożdży bo one już nic nie przerobią. Jedynie co możesz zrobić to poczekać i gdzieś za tydzień sprawdzić czy się sklarowało i czy smakuje na piwo. Jeśli nie będzie smakować jak piwo to niestety w kibel.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...1 Photo-
Channel: Twoje warzenie
-
-
Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam serdecznie.
W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.
Niestety przez moją niecierpliwość...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)
50% słód pszeniczny
50% słód pilzeński
Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition
BLG początkowe...-
Channel: Kołyska piwowarska
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment