Fermentacja nie rusza?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ziomalisz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.05
    • 7

    Fermentacja nie rusza?

    Mam pytanie czy fermentacje ruszyla czy musze dodac kolejne drożdże ?piwko zrobiłem ok 18;30 w piątek nie mierzylem blg Temperatura jak dodalem drożde ok 25C przez ten okres czasu ZERO Piany, blg teraz wynosi 3-4blg , nie mozliwe ze przegapilem piane bo sprawdzalem co 6h przebieg srednio. jak sie wieczko nacisnie to bulgocze rurka, babelki tez sie robia na powierzchni brzeczki.Temperatura ma 22C teraz. nie wiem co robic pomocy zdjecie do wgląduhttps://zapodaj.net/b5ccdd804bd15.jpg.html
  • ziomalisz
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.05
    • 7

    #2
    Jest to moje 1 piwo, pojemnik jest szczelny

    Comment

    • k_s
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.05
      • 66

      #3
      3-4 blg to piwo już przefermentowane, choć to trochę za szybko. Chyba miałeś niskie blg początkowe i drożdże to szybko przerobiły albo jakaś infekcja się wdała albo po prostu zacieranie nie wyszło.
      Jeśli to piwo ma rzeczywiście już 3-4 blg to nie ma sensu dodawać drożdży bo one już nic nie przerobią. Jedynie co możesz zrobić to poczekać i gdzieś za tydzień sprawdzić czy się sklarowało i czy smakuje na piwo. Jeśli nie będzie smakować jak piwo to niestety w kibel.

      Comment

      • ziomalisz
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2018.05
        • 7

        #4
        dodam ze to byl brewkit, brzeczke do pomiaru pobralem z gory pojemnika moze dlatego takie niskie blg

        Comment

        Przetwarzanie...