Co z tego wyjdzie? Ekstrakt + chmielenie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • robert7317
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.05
    • 3

    Co z tego wyjdzie? Ekstrakt + chmielenie

    Witam wszystkich na początku.
    Popełniłem dwie warki z brewkitów (IPA i Black IPA-moja modyfikacja przez dodanie ciemnego ekstraktu 1.7kg ).

    Teraz na burzliwej stoi, i tu mam problem z określeniem tego co żem namieszał:

    SKŁADNIKI:
    -ekstrakt słodowy jasny BRUNTAL 1,7 kg
    -ekstrakt słodowy ciemny BRUNTAL 1,7 kg
    -ekstrakt słodowy ciemny BRUNTAL 0,85 kg
    -chmiel Magnum 15g (alfa kwasy 11.7%)
    -chmiel Marynka 33g (alfa kwasy 9,5%)
    -drożdże Safale US-05
    WARZENIE:
    12l wody zagotowane, dodane słody, doprowadzone do wrzenia(gar 15l -może się dorobię większego z czasem)
    CHMIELENIE:
    -Magnum 15g -60 min(gotowany)
    -Marynka 12g -30min
    -Marynka 11g -10min
    -Marynka 10g -0min
    Odparowane ok.3 litry, dolana zimna woda z kranu do 23 l.
    Temp. po zmieszaniu ok.35*C, schłodzone do 23*C .
    Uwodnione drożdże w temp ok.23*C
    BLG początkowe 12% IBU ok.38,8 szacowana ilość alkoholu ok.5.4-5.8 %
    FERMENTACJA :
    -burzliwa (temp. 15~23*C –przez 3 dni zbita temp. z 23 do 15*C) 25.05.2018-
    Jako że jestem raczkujący to proszę o określenie i opinie na temat moich poczynań
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Aromatem dupy nie będzie urywało Fermentacja w 23'C też nie wróży nic dobrego w aromacie
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • robert7317
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2018.05
      • 3

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
      Aromatem dupy nie będzie urywało Fermentacja w 23'C też nie wróży nic dobrego w aromacie
      te 23`C to tylko na początku przez jakieś 3~4 godz. zanim nie udało się schłodzić niżej (pudło styropianowe +wkłady żelowe). Teraz trzyma na poziomie 15~16. Może dochmielić na cichej ?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Ja bym dochmielił
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • robert7317
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2018.05
          • 3

          #5
          dalej Marynka czy jakiś inny zapodać i ile ?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            Ja był dał coś z ameryki
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Przetwarzanie...
            X