Co z tego wyjdzie? Ekstrakt + chmielenie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • robert7317
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.05
    • 3

    #1

    Co z tego wyjdzie? Ekstrakt + chmielenie

    Witam wszystkich na początku.
    Popełniłem dwie warki z brewkitów (IPA i Black IPA-moja modyfikacja przez dodanie ciemnego ekstraktu 1.7kg ).

    Teraz na burzliwej stoi, i tu mam problem z określeniem tego co żem namieszał:

    SKŁADNIKI:
    -ekstrakt słodowy jasny BRUNTAL 1,7 kg
    -ekstrakt słodowy ciemny BRUNTAL 1,7 kg
    -ekstrakt słodowy ciemny BRUNTAL 0,85 kg
    -chmiel Magnum 15g (alfa kwasy 11.7%)
    -chmiel Marynka 33g (alfa kwasy 9,5%)
    -drożdże Safale US-05
    WARZENIE:
    12l wody zagotowane, dodane słody, doprowadzone do wrzenia(gar 15l -może się dorobię większego z czasem)
    CHMIELENIE:
    -Magnum 15g -60 min(gotowany)
    -Marynka 12g -30min
    -Marynka 11g -10min
    -Marynka 10g -0min
    Odparowane ok.3 litry, dolana zimna woda z kranu do 23 l.
    Temp. po zmieszaniu ok.35*C, schłodzone do 23*C .
    Uwodnione drożdże w temp ok.23*C
    BLG początkowe 12% IBU ok.38,8 szacowana ilość alkoholu ok.5.4-5.8 %
    FERMENTACJA :
    -burzliwa (temp. 15~23*C –przez 3 dni zbita temp. z 23 do 15*C) 25.05.2018-
    Jako że jestem raczkujący to proszę o określenie i opinie na temat moich poczynań
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10795

    #2
    Aromatem dupy nie będzie urywało Fermentacja w 23'C też nie wróży nic dobrego w aromacie
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • robert7317
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2018.05
      • 3

      #3
      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks
      Aromatem dupy nie będzie urywało Fermentacja w 23'C też nie wróży nic dobrego w aromacie
      te 23`C to tylko na początku przez jakieś 3~4 godz. zanim nie udało się schłodzić niżej (pudło styropianowe +wkłady żelowe). Teraz trzyma na poziomie 15~16. Może dochmielić na cichej ?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10795

        #4
        Ja bym dochmielił
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • robert7317
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2018.05
          • 3

          #5
          dalej Marynka czy jakiś inny zapodać i ile ?

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10795

            #6
            Ja był dał coś z ameryki
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Orzech1988
              X Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
              Orzech1988
              Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w Jubileuszowym X Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego.

              Termin konkursu będzie zgodny z IV Częstochowskim Festiwalem Piwa (szczegóły...
              2019-01-13, 21:23
            • Prusak
              Browar Górniczo-Hutniczy, Patynowy Pils
              Prusak
              A: 5, 2% obj,
              E: 11, 8 Blg
              Chmiele: Marynka, Lubelski, Magnat, Magnum.

              Piana potężna średniopęcherzykowa, zostawia kożuszek utrzmujący się do końca.
              Kolor jasny, lekko przymglony.
              W zaoachu dominuje wyraźnie ziołowy chmiel.
              W smaku piwo goryczkowe,...
              2024-12-18, 16:13
            • Javox
              Racibórz, Raciborskie Pszeniczne
              Javox
              Ekstrakt 12.0*, alko 5.5%.
              Chmiela: Marynka, Lubelski.

              Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
              Lacing - sporo.
              Gaz - średni.
              Barwa - zamglony bury, blady pomarańczowy.
              Aromat - słodkawa, owocowość weizenowa.
              Smak - lekko słodkawe, kwaskowe,...
              2024-11-11, 15:02
            • dulukgrzegorz
              Ciemny ekstrakt niechmielony Coopers
              dulukgrzegorz
              Cześć wszystkim,



              Chciałbym was zapytać czy mielście okazję uwarzyć piwo z ciemnego ekstraktu niechmielonego?

              Jeżeli tak, moglibyście się podzielić jakich chmieli i jak je użyliście?

              Będzie to moje pierwsze podejście po 2 warkach z brew-kitu...
              2022-10-04, 14:48
            • Prusak
              Browary Radomskie, EL Ciemne
              Prusak
              Alk. 5,0 %
              Ekstrakt ani chmielenie, jak w pozostałych piwach z Radomia nie podane.
              Do tego na ecie, także jak w pozostałtych, rymowanka o treści:
              "Wszak wszyscy to wiecie,
              Radom słynie w świecie,
              od Karpat po Hel,
              piwem Saskiego EL".
              Jakiś mały...
              2024-09-19, 20:28
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...