Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Komos92
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.03
    • 10

    #1

    Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni

    Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
    Specjalizowany sklep piwowarski. Wszystko do warzenia piwa domowego. Słód, chmiel i drożdże. Odkryj świat piwowarstwa


    Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem czy brzeczkę powinienem schodzić od razu do temperatury panującej w piwnicy czy do tych standardowych 20-22 stopni i brzeczkę z już z zadanymi drożdżami zanieść do piwnicy i pozwolić jej się samej schłodzić. Widziałem różne instrukcje przy lagerowych brewkitach, że wystarczy tylko na ostatnie dni fermentacji schłodzić brzeczkę poniżej 20 stopni, bo na początku poniżej tej temperatury fermentacja może w ogóle nie ruszyć i dlatego nie wiem co robić.
    Ostatnia zmiana dokonana przez Komos92; 2018-06-17, 16:53.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10794

    #2
    Z całym szacunkiem dla Doroty ale ta instrukcja to proszenie sie o granat. Rurka nie jst wyznacznikiem końca fermentacji tylko spławik. Schłodzić do 18'C i fermentować
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Kazimierz_W
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 2009.05
      • 689

      #3
      Warzenie w temperaturze 20*C jest niemożliwe. Warzenie odbywa się w temperaturze około 100*C.
      Ale fermentować brzeczkę w temp. poniżej 20*C jak najbardziej możesz, co więcej wręcz powinieneś
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Serokomlak
        Islandia, Egilsstaðir, Fagradalsbraut 25, Austri Brugghús
        Serokomlak
        Egilsstaðir to miasteczko (zamieszkałe przez ok. 2,5 tys. mieszkańców) będące komunikacyjnym centrum środkowo-wschodniej Islandii, które jest zwornikiem w regionie Austurland. Z Egilsstaðir można udać się do Seyðisfjörður - portu (można tu kupić ciekawe piwa warzone dla miejscowych sklepów...
        2024-10-27, 00:16
      • RomaNzRumunii
        Kolsch temperatura fermentacji
        RomaNzRumunii
        Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
        2023-11-25, 21:07
      • AaLeX
        Görlitzer Bierblume Brauerei, Pilsette böhmisch Pils
        AaLeX
        Piwo z małego browaru restauracyjnego w Görlitz, 100m od pieszego mostu granicznego. Określane jest jako czeski Pils. Alkohol 4,7%, ekstraktu brak, jest za to informacja o zalecanej temperaturze serwowania wynoszącej 6-7 stopni. Piwo jest mętne, co jest zaskakujące, jak na Pilsa. Zapach bardzo...
        2024-11-20, 10:41
      • Magyars
        Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
        Magyars
        Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

        50% słód pszeniczny
        50% słód pilzeński
        Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
        Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

        BLG początkowe...
        2019-12-17, 08:06
      • Sliwa71
        Pierwsze piwo, obserwacje i pytania
        Sliwa71
        Czesc,
        Zaczelismy warzenie perwszego piwa z brewkitu. Ma byc to Pale Ale. Zamiast cukru czy polepszacza uzylismy ekstraktu slodowego jasnego, 1.2 kg.
        Z przygotowaniem brzeczki nie mielismy wiecej problemow.
        Bledem bylo nie przygotowanie dostatecznej ilosci zimnej wody przez co musielismy...
        2017-06-01, 08:18
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...