Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Komos92
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.03
    • 10

    Warzenie brewkitu w temperaturze poniżej 20 stopni

    Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
    Specjalizowany sklep piwowarski. Wszystko do warzenia piwa domowego. Słód, chmiel i drożdże. Odkryj świat piwowarstwa


    Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem czy brzeczkę powinienem schodzić od razu do temperatury panującej w piwnicy czy do tych standardowych 20-22 stopni i brzeczkę z już z zadanymi drożdżami zanieść do piwnicy i pozwolić jej się samej schłodzić. Widziałem różne instrukcje przy lagerowych brewkitach, że wystarczy tylko na ostatnie dni fermentacji schłodzić brzeczkę poniżej 20 stopni, bo na początku poniżej tej temperatury fermentacja może w ogóle nie ruszyć i dlatego nie wiem co robić.
    Last edited by Komos92; 2018-06-17, 16:53.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Z całym szacunkiem dla Doroty ale ta instrukcja to proszenie sie o granat. Rurka nie jst wyznacznikiem końca fermentacji tylko spławik. Schłodzić do 18'C i fermentować
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Kazimierz_W
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      🍼🍼
      • 2009.05
      • 689

      #3
      Warzenie w temperaturze 20*C jest niemożliwe. Warzenie odbywa się w temperaturze około 100*C.
      Ale fermentować brzeczkę w temp. poniżej 20*C jak najbardziej możesz, co więcej wręcz powinieneś
      Browar Bociana smaczny od rana
      Słuchaj Zakładu Patologii Dźwięku w każdy czwartek od 22.00 na www.uwmfm.pl or die!!

      http://pl-pl.facebook.com/pages/Zak%...10390938984626

      Comment

      Przetwarzanie...
      X