Witajcie, mam pytanie odnośnie warzenia piwa z brewkitu. Otóż zainteresował mnie ten zestaw:
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem czy brzeczkę powinienem schodzić od razu do temperatury panującej w piwnicy czy do tych standardowych 20-22 stopni i brzeczkę z już z zadanymi drożdżami zanieść do piwnicy i pozwolić jej się samej schłodzić. Widziałem różne instrukcje przy lagerowych brewkitach, że wystarczy tylko na ostatnie dni fermentacji schłodzić brzeczkę poniżej 20 stopni, bo na początku poniżej tej temperatury fermentacja może w ogóle nie ruszyć i dlatego nie wiem co robić.
Zamierzam to piwo warzyć w piwnicy (temperatura wynosi tam ok. 16-17 stopni), jednak nie wiem czy brzeczkę powinienem schodzić od razu do temperatury panującej w piwnicy czy do tych standardowych 20-22 stopni i brzeczkę z już z zadanymi drożdżami zanieść do piwnicy i pozwolić jej się samej schłodzić. Widziałem różne instrukcje przy lagerowych brewkitach, że wystarczy tylko na ostatnie dni fermentacji schłodzić brzeczkę poniżej 20 stopni, bo na początku poniżej tej temperatury fermentacja może w ogóle nie ruszyć i dlatego nie wiem co robić.
Comment