Pilzner + mosaic

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • malpitrzon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.07
    • 33

    #1

    Pilzner + mosaic

    Cześć,

    za mną już ponad 10 warek z zacieraniem z czego dwie to był Pilzner z Browamatora i zarówno przeze mnie jak i znajomych te dwie warki były najbardziej chwalone więc teraz plan mam następujący: zrobić warkę Pilznera 40 litrową z czego połowę nachmielić tak jak zawsze a drugą połowę nachmielić mosaic'iem. No i tutaj pojawia się moje pytanie, jak tym mosaic'iem chmielić? Jaka ilość i jakie czasy? Ile na zimną i na jak długo? Chciałbym uzyskać tak intensywny aromat jak w Modern Drinking od Pinty. Jeśli chodzi o goryczkę to w sumie mi bez różnicy - może być gorzkie jak standardowy Pilzner albo mocniej.

    Co radzicie? Jak potrzebne są jeszcze jakieś dane to mówcie.

    Poniżej wklejam fragment artykułu, który znalazłem w sieci:

    "...Otóż, podczas wizyty chłopaków z Pinty w Stanach Zjednoczonych, zasłyszeli radę dotyczącą chmielenia piw w stylu West Coast IPA. Od piwowarów z Portland, miasta o największej liczbie browarów rzemieślniczych w USA, otrzymali wskazówkę, aby cały chmiel, który zamierzają użyć do uwarzenia piwa, wsypać na ostatnie 15 min. gotowania. Aby efekt był zadowalający, należy go wsypać w ilościach ekstremalnych. Potem oczywiście chmielić na zimno. Jak usłyszeli, tak zrobili. Modern Drinking został nachmielony podobno gigantyczną ilością chmielu Mosaic, dodanego w 6 porcjach na ostatnie 15 min. no i resztę na zimno. Podobno piwowarzy z Portland zdradzili jeszcze parę ciekawostek związanych z warzeniem dobrego, pijalnego i wytrawnego West Coast IPA, ale tego nam już chłopaki zdradzić nie chcą..."
  • malpitrzon
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2016.07
    • 33

    #2
    Żeby ułatwić to dodam, że wczoraj zamówiłem 180 g mosaica Myślę, żeby to zrobić tak:
    - 20 minut od zagotowania: 30 g
    - 65 minut od zagotowania: 60 g
    - 80 minut od zagotowania: zakończenie gotowania

    3-5 dni przed kegowaniem 90 g (na zimno).

    Będzie dobrze? Goryczka będzie pilznerowa lub większa? Aromat chyba powinien być w miarę intensywny?

    Comment

    • fidoangel
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛
      • 2005.07
      • 3491

      #3
      Poszukaj w sieci jakiś kalkulator nachmielenia, sporo tego w sieci, i przeliczaj goryczkę.



      Tam też, często, są podane widełki IBU dla poszczególnych styli.
      "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

      Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

      Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
      Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
      Sprawdź >>>Przewodnik<<<

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • darekd
        Royal Unibrew, Albani Mosaic IPA / Ceres Mosaic IPA
        darekd
        Piwo to występuje pod dwiema markami, zależnie od miejsca sprzedaży. Np. w Skandynawii jako Albani, we Włoszech jako Ceres:

        https://www.ceres.com/birre/in-lattina/mosaic-ipa

        Alk. 5,7%

        Aromat - aromat lekko dominuje (nafta, mango, odrobina żywiczności), słód...
        2024-08-08, 22:48
      • Javox
        Brew By Numbers, 42 DDH (Citra & Mosaic)
        Javox
        DDH Pale Ale na chmielach Citra i Mosaic.
        Alko 5.0%

        Piana - więcej na początku potem niepełna warstewka.
        Lacing - trochę było.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony jasny, żółto pomarańczowy.
        Aromat - cytrusy i zioła.
        Smak - słodkawe, mango, cytrusy,...
        2024-04-01, 15:37
      • Javox
        Brew By Numbers, 05 IPA (Citra & Mosaic)
        Javox
        IPA nr 5 w wersji na chmielach Citra i Mosaic.
        Alko 6.2%

        Piana - na dłużej pełna warstewka.
        Lacing - coś było.
        Gaz - średni.
        Barwa - zamglony. blady żółty.
        Aromat - lekka cytrusowość.
        Smak - słodkawe, mango, ogólne cytrusy, egzotyka i nuty...
        2024-02-22, 13:25
      • ART
        Pinta, Beer Club Hoppy Crunch
        ART
        Kolejna Hazy Ipa z Pinty,

        skład za stroną pod kodem qr
        woda; słody: jęczmienne: pilzneński, Carapils, płatki pszeniczne; słód owsiany; płatki owsiane; maltodekstryna; chmiele: do kotła: Idaho 7 (first wort), na whirlpool: Strata®; na zimno do tanku: Mosaic, Nelson Sauvin,...
        2024-02-16, 19:26
      • Javox
        Břeclav, Kanec Dry Single Hop Mosaic
        Javox
        Světlý ležák 12* z chmieleniem chmielem Mosaic na zimno.
        Zawartość alko 5.0%

        Piana - więcej na starcie potem pełna warstewka.
        Lacing - sporo.
        Gaz - średni.
        Barwa - jasne złoto.
        Aromat - mieszanka cytrusowo żatecka.
        Smak - słodkawe, masło,...
        2024-02-10, 17:51
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...