Zabijanie drożdży wrzątkiem z roztworem cukrowym???

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • agarth1979
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.06
    • 119

    #1

    Zabijanie drożdży wrzątkiem z roztworem cukrowym???

    Cześć, wczoraj tak sobie wymyśliłem, że można by pozbyć się gushingu przez pracujące drożdże w butelkach. Wiem, gushing nie bierze się tylko z tego ale czasami mam wrażenie, że po zlaniu na cichą do butelek zyjątka jeszcze robią robotę.

    I kwestia taka:
    Jeśli po zlaniu piwa z cichej do pojemnika w którym będzie się mieszało go z gorącym roztworem cukrowym to drożdże się zabije, prawda?

    Plusy: brak gushingu, martwe drożdże

    Minusy: Jeśli faktycznie znajdą się tam martwe drożdże to mogą wydzielać niekorzystne substancje

    Co o tym myślicie???
  • sredstvom
    Porucznik Browarny Tester
    • 2015.10
    • 362

    #2
    Sam zlewam piwo na goracy syrop i takie mam przemyslenia na ten temat:

    1) Syrop w wiadrze na dnie nie jest wrzacy. Jego temperatura spada od momentu wylaczenia palnika pod garnkiem, w ktorym szykuje syrop. Po przelaniu tej ilosci plynu (miedzy 0,5 a 1,0 litra, w zaleznosci) na dno pustego fermentora otrzymuje lustro plynu o wysokosci kilku milimetrow od dna. Nie sprawdzalem organoleptycznie, ale podejrzewam, ze plyn sie chlodzi w dosc szybkim tempie.

    2) Biorac pod uwage powyzsze szacuje, ze po zlaniu ok. 2-3 litrow zimnego piwa (a juz zwlaszcza po cold crashingu) mam w wiadrze mieszanke o temperaturze smialo ponizej 30 stopni. Czyli dla drozdzy niegrozne.

    3) Ta odrobina drozdzy ktora padnie na poczatku przelewania nie ma szans spaskudzic piwa.

    4) Jezeli wybijesz drozdze temperatura, to bedziesz mial w butelkach slodkie, nienagazowane piwo. Bo i skad ma sie w nim wziac CO2, skoro nie ma kto przejesc cukru?

    5) Przyczyn gushingu szukalbym gdzie indziej.

    Jezeli zle zrozumialem Twoje pytanie i sie wymadrzam bezsensownie - to wybacz. W odmozdzajacej pracy jeszcze siedze :-)

    Pozdrawiam
    Czy napija sie panowie piweczka?

    Comment

    • agarth1979
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.06
      • 119

      #3
      Hmm, tak, masz rację! Nie wziąłem pod uwagę tego, kto ma przerobić cukier na dwutlenek :P Więc zgadzam się we wszystkim. Co do punktu 5. To często mam tak, że po koło roku (jak nie zdążę wypić) w wielu przypadkach jest gushing, szczególnie w piwach pszenicznych co nie jest dziwne przez jego wysokie nasycenie. Ok, dzięki i pozdrawiam

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • Kolesław
        Birra Dell'Eremo, Fiera
        Kolesław
        Ekstrakt NN., alk. 6,5 % vol.
        Niefiltrowane, niepasteryzowane. Skład klasyczny (brak szczegółów).

        Zapach. Chmiel, łodyga, mango. Dość szybko zupełnie znika chmiel, a mango staje się bardzo intensywne. Troszkę pikantnych korzeni. Po pewnym czasie z kolei łodyga zdaje...
        2019-10-02, 22:25
      • huanghua
        Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych
        huanghua
        Porównanie skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych roztworem płynu do mycia naczyń i roztworem pirosiarczynu sodu


        Autor: huanghua

        Cel:
        Celem tego opracowania jest próba porównania skuteczności czyszczenia/dezynfekcji fermentorów plastikowych...
        2007-04-30, 23:00
      • Petitpierre
        Corsendonk, Summum Rood Bruin
        Petitpierre
        Niby dubbel, ale chyba bardziej flanders po kolorze. W Lidl'u jest, miało być inne. Warzy browar de Bocq, ale też dla Lidl'a, nic więcej nie można znaleźć.
        Kolor jak sugerowałem, lak szkarłatny z refleksami brązu. Piana lekka, aromat wiśnia jest wiśnia, witaminy przede wszystkim ma,...
        2017-05-25, 11:11
      • ksieciuniu
        chmielenie na zimno a lagerowanie
        ksieciuniu
        Witam,
        chciałbym się poradzić w temacie: lagerowanie a chmielenie na zimno (a nawet na bardzo zimno ).
        Już wyjaśniam o co chodzi. Po raz kolejny nastawiłem „american” pilsnera, którego robię częściowo na polskich lub czeskich chmielach (Marynka + Lubelski, Premiant + Saaz),...
        2017-02-23, 16:23
      • Javox
        Portobello, Madness Lovestruck
        Javox
        Browar położony kilka kilometrów na zachód od centrum Londynu.

        Piwo określa się jako bitter. Alko 4,4%.

        Piana - średnia ale potem znika do zera.
        Lacing - brak.
        Barwa - jasny bursztyn.
        Gaz - średni,
        Aromat - owocowość i niewiele więcej....
        2016-09-28, 11:32
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...