Kiedy butelkować piwo?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Morion
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.09
    • 2

    #1

    Kiedy butelkować piwo?

    Witam,

    przepraszam jeśli powielam temat, ale nie znalazłem podobnego pytania na forum. Jestem w trakcie warzenia swojego drugiego piwa w życiu. Wczoraj skończyła się Fermentacja brzeczki (potwierdzone balingometrem), niestety z braku czasu (praca) będę mógł zabutelkować piwo dopiero po 5 dniach.

    Stąd moje pytanie, czy ten czas wpłynie na jakość piwa? Czy będę musiał to po nocach robić?

    Z góry dzięki za pomoc
    Pozdrawiam
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

    #2
    Nawet lepiej, że postoi jeszcze te 5 dni.
    Na początku kariery piwowara wielu śpieszy się i trzyma kurczowo jakichś instrukcji a to często skutkuje wlaniem do butelek nie dofermentowanego piwa i później gejzer piany przy otwieraniu butelki. Kiedyś trzymaliśmy sie zasady: tydzień burzliwej a po tym dwa tygodnie cichej i ten schemat praktycznie sprawdzał się. Dalej wielu tak robi, ja również.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

    Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

    Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

    Comment

    • Morion
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2018.09
      • 2

      #3
      Ja niestety nie mogę przeprowadzić cichej fermentacji, ponieważ jeszcze nie dorobiłem się drugiego wiadra, stąd moje obawy czy mogę brzeczkę pozostawić w tym samym naczyniu tak długo.

      Puki co wszystko co robię traktuje jako naukę, uczę się na własnych błędach. A czy mógłby ktoś polecić jakąś dobrą literaturę (oprócz internetu).

      Dzięki za pomoc

      Comment

      • Petitpierre
        Major Piwnych Rewolucji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2014.01
        • 2594

        #4
        Skoro skończyła się fermentacja burzliwa-czyli przez parę dni pod rząd cukromierz pokazuje stałą wartość, to zaczęła się cicha. Można zostawić w tym, w czym fermentujesz, można zlać znad osadu i wówczas zostawić. W obu przypadkach minimum 5 dni będzie potrzebnych, więc nie ma żadnych obaw. Co to za piwo? Jakie parametry?
        Mały porterek-przyjaciel nerek

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 20:25
        • m2200
          Kiedy wrzucać przyprawy podczas cichej fermentacji?
          m2200
          Witam,

          wracam do problematyki mojego warzenia azjatyckiego ale'a z przyprawami. Fermentacja burzliwa już powoli się kończy (10 dzień), trzeba będzie niedługo zlać na cichą.

          Na cichej mam zamiar potrzymać piwo około dwóch tygodni (oczywiście zalezy to od tego...
          2019-05-16, 17:06
        • ohdesu
          Piana przy cichej fermentacji
          ohdesu
          To moje pierwsze piwo z brew kitu, pale ale + suchy ekstrakt. Fermentacja w ok. 20 stopniach. Na cichą przelałem po 9 dniach, gdy co kilkadziesiąt sekund był ruch w rurce. Po burzliwej ciągle utrzymywała się piana na piwie, po przelaniu piana ciągle na tym samym poziomie. Bulgota mniej więcej...
          2019-03-03, 14:39
        • Hubert87
          Kilka pytań początkującego piwowara
          Hubert87
          Witam wszystkich,

          Jestem tutaj nowy, tydzień temu uwarzyłem swoją pierwszą warkę z brewkita - lager, coopers

          Potrzebuje rady i i mam nadzieje że mi pomożecie.

          Wszystko zrobiłem zgodnie z przepisem starając się unikać podstawowych błędów (np....
          2016-02-11, 16:20
        • darekd
          Ottakringer, G’mischtes
          darekd
          Znany wiedeński browar.

          Piwo półciemne,
          11,8% ekstr.
          4,8% alk.

          https://www.ottakringerbrauerei.at/d...ger-gmischtes/

          Aromat - kakaowe herbatniki, palone słodowość, trochę razowca
          Piana - wysoka, zwarta, umiarkowana trwałość...
          2025-01-19, 01:56
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...