Pierwsze zlewanie na cichą.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Charlie44
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.09
    • 43

    #1

    Pierwsze zlewanie na cichą.

    Cześć wszystkim,

    Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

    1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą że fermentację burzliwą się przeprowadza bez rurki fermentacyjnej z lekko niedomkniętą pokrywą a cichą w szczelnie zamkniętym fermentorze z rurką. Ma to jakieś znaczenie? Czy coś by to zmieniło gdybym zrobił obie fermentacje z rurką?

    2) Czy 90 gramów Citry na zimno zrobi robotę?

    Dziękuję bardzo, czekam na rady
  • k_s
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.05
    • 66

    #2
    1) W zasadzie nie ma to znaczenia, ale gdy masz wysoki poziom brzeczki w wiadrze to z rurką trza uważać bo piana drożdżowa może podejść do rurki i ją zatkać a co to oznacza to chyba nie trza tłumaczyć .
    2) Zrobi.Co do smaku to nie wiem co wyjdzie bo nigdy nie dawałem samej Citry na zimno.

    Comment

    • Charlie44
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.09
      • 43

      #3
      Dzięki, znaczy że chmiel dodany na zimno ingeruje jakoś również w smak?
      Jak tak to może pomyślę o zmieszaniu citry z galaxy.

      Comment

      • k_s
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.05
        • 66

        #4
        Chmiel dodany na zimno daje inne aromaty niż dodany podczas gotowania. Ja tam wolę chmielić na zimno kilkoma różnymi chmielami. Jak aromat jakiegoś chmielu mi nie podejdzie to gdy są dodane inne chmiele można te piwo .

        Comment

        • Charlie44
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2017.09
          • 43

          #5
          Hej! Witam ponownie, postanowiłem odłożyć sobie ten projekt na przerwę świąteczną gdy będę miał trochę wolnego czasu, no i wpadłem przy okazji na trochę innym koncept i mam parę pytań odnośnie tego.

          1)Zasyp:
          - 2kg pilzneński
          - 1kg pszeniczny
          - 1kg wiedeński

          Mam jeszcze jakieś 700 gramów pale ale sprzed pół roku, trzymałem zawinięty w worku, w kartonie po chłodnicy. Czy mogę bez obaw dosypać go trochę dla podbicia ekstraktu?

          2) Chmielenie: aby piwo nie było takie dwuchmielowe postanowiłem zrobić tak

          - 30g tomahawk
          - 30g citra
          - 30g simcoe
          - 30g styrian wolf
          - 30g willamette

          Użyć 50g tej mieszanki na gotowanie i resztę na zimno. Czy mogę przechować otwarty (i zawinięty spowrotem) chmiel przez tydzień w lodówce bez obaw że straci część walorów?

          3) W sklepie w którym się zaopatruję mają simcoe tylko z 2016, byłoby dobre czy lepiej zastąpić amarillo z 2017?

          Comment

          • Jimmy_jb
            Kapitan Lagerowej Marynarki
            • 2005.11
            • 911

            #6
            Ten pale ale jest śrutowany? Bo jak tak to nadaje się jeśli nie zawilgł: obejrzyj i powąchaj dokładnie - jak nie wali stęchlizną albo pleśnią to syp śmiało. Nieśrutowany tak na 99% jest ok.
            Citry i Simcoe bym w ogóle nie sypał do garnka tylko na zimno. Willamette też szkoda na goryczkę, lepiej wsypać na koniec gotowania.
            Simcoe z 2016 roku? Wejdź na centrumpiwowarstwa.pl - tu masz świeższe Simcoe a nawet kilka tegorocznych odmian.
            Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24002

              #7
              Jak był w lodówce cały czas i próżniowo zapakowany to powinien dać dobre efekty, choć oczywiście także zapraszam do nas po świeższe roczniki
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • sredstvom
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.10
                • 362

                #8
                ART, bez wlasnych geszeftow na forum prosze, bo Admin da po lapach :-)
                Czy napija sie panowie piweczka?

                Comment

                • Charlie44
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2017.09
                  • 43

                  #9
                  No dzięki, tak Willamete akurat będę dawał tylko na zimno bo na gotowanie nie ma sensu. Ale jak z tym przechowywaniem otwartego chmielu przez tydzień?

                  Comment

                  • Charlie44
                    Kapral Kuflowy Chlupacz
                    • 2017.09
                    • 43

                    #10
                    No chyba że tam sugerowałeś JImmy abym do gara dał tylko tomahawk i styrian wolf a resztę na zimno.
                    Wtedy nie było by problemu z przechowaniem ale nie wiem czy piwo było by tak bogate w te wszystkie smaki przy takim zabiegu.

                    A słód jest ześrutowany, sprawdziłem nie śmierdzi. Tylko lekki zbożowy zapach taki jak powinien być.

                    Comment

                    • Jimmy_jb
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2005.11
                      • 911

                      #11
                      Tak, dokładnie. Chmiel wrzucony na zimno da więcej smaku niż wrzucony do gara. Otwarty można spokojnie przechowywać, ja zawijam szczelnie folią i trzymam w lodówce.
                      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

                      Comment

                      • Charlie44
                        Kapral Kuflowy Chlupacz
                        • 2017.09
                        • 43

                        #12
                        Dzięki bardzo

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • woosaa
                          Przyspieszona cicha
                          woosaa
                          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
                          2025-01-09, 16:18
                        • darekd
                          De Leite, Paljas Saison
                          darekd
                          Piwo znane:

                          https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...-paljas-saison

                          Jednak zmieniło się miejsce - warzy je browar De Leite z Flandrii Zachodniej, a Paljas stał się osobną marką w asortymencie browaru.

                          6% alk....
                          2024-09-07, 23:46
                        • SielskieWzgorze
                          Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                          SielskieWzgorze
                          Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                          W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                          ...
                          2024-02-19, 09:28
                        • heckler
                          Czechy, Počátky, Počátky 36, Pivovar Počátky
                          heckler
                          Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
                          Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
                          2023-06-15, 11:52
                        • m2200
                          Początki chmielenia na zimno + dodawanie przypraw
                          m2200
                          Cześć,

                          znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.

                          Jak...
                          2019-04-30, 16:10
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...