Cześć wszystkim,
Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:
1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą że fermentację burzliwą się przeprowadza bez rurki fermentacyjnej z lekko niedomkniętą pokrywą a cichą w szczelnie zamkniętym fermentorze z rurką. Ma to jakieś znaczenie? Czy coś by to zmieniło gdybym zrobił obie fermentacje z rurką?
2) Czy 90 gramów Citry na zimno zrobi robotę?
Dziękuję bardzo, czekam na rady
Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:
1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą że fermentację burzliwą się przeprowadza bez rurki fermentacyjnej z lekko niedomkniętą pokrywą a cichą w szczelnie zamkniętym fermentorze z rurką. Ma to jakieś znaczenie? Czy coś by to zmieniło gdybym zrobił obie fermentacje z rurką?
2) Czy 90 gramów Citry na zimno zrobi robotę?
Dziękuję bardzo, czekam na rady
Comment