Problemy z gęstością początkową.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Charlie44
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.09
    • 43

    #1

    Problemy z gęstością początkową.

    Cześć wszystkim,

    Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
    Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała.

    Mianowicie użyłem 2kg słodu pale ale, 1kg pilzneńskiego i 1kg pszenicznego. Chciałem z tego zrobić 18 litrów trzynastki, w najgorszym wypadku dwunastki. No ale filtracja rozpoczęła się tak że od razu odsłonięte było złoże filtracyjne i od razu musiałem wysładzać (12l wody na zacieranie to za mało?). Podczas filtracji sprawdziłem sobie ile tam tych balingów jest no i było trochę mało więc się przestraszyłem i zakończyłem filtrację w pewnym momencie.
    Pisząc w skrócie z 4kg słodu uzyskałem 13 litrów brzeczki o gęstości 13,5 BLG.

    Pytanie: czy zawartość cukru była mniejsza niż powinna być bo dałem za mało wody na zacieranie (albo jakiś inny powód), czy po prostu dałem ciała i nie musiałem zatrzymywać tego wysładzania i uzyskałbym te 18 litrów dwunastki?

    I od razu chciałbym jeszcze zadać krótkie pytanie dodatkowe:
    Do następnej warki zamierzam użyć 3kg pilzneńskiego + 2kg pszenicznego jasnego.
    Ile dać wody do zacierania i ile uzyskam z tego litrów brzeczki 13 BLG? Są może na to jakieś wzory czy coś?
  • Jimmy_jb
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2005.11
    • 911

    #2
    Wydaje mi się że za szybko filtrowałeś. Kilka pytań kontrolnych: jak zacierałeś (temperatura, czas)? Słody z jakiej słodowni? Grubość śrutowania?
    Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10796

      #3
      Wody do zacierania daje się jakieś 3,5l/kgsłodu
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Charlie44
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.09
        • 43

        #4
        Zacierałem przez 70 minut zaczynając od 70*C skończywszy na około 67*C. Na słodko.
        Słody Viking malt.
        Grubość śrutowania, no pojęcia nie mam bo kupuję ześrutowane bo śrutownika nie mam.

        Comment

        • Charlie44
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2017.09
          • 43

          #5
          Przy tej następnej warce z 5kg słodu planuję sobie zrobuić 23 - 24 litry brzeczki.
          Chyba powinna wyjść w miarę fajna gęstość początkowa w taki sposób.
          Czyli mogę dać 17,5 litra wody na zacieranie, dzięki anteks

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            z tej ilości spokojnie wyciągniesz te 13blg 24l. Nie spiesz sie przy wysładzaniu. Ja bym zacierał raczej w 67'C
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            Related Topics

            Collapse

            • Grbuy
              Piwo z ekstraktów słodowych. Podstawy
              Grbuy
              Witam! Trochę zacząłem od nie tej strony i nie ogarniam kilku spraw na które nie potrafię znaleźć odpowiedzi poprzez wyszukiwarkę. Mam za sobą można tak powiedzieć drugie piwo w tym roku jak i w swoim życiu. Pierwsze to było po prostu nastawienie Brewkitu (Stout) na fermentację w okolicach...
              2023-11-30, 20:57
            • SielskieWzgorze
              Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
              SielskieWzgorze
              Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

              W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
              ...
              2024-02-19, 09:28
            • Serokomlak
              Islandia, Hveragerði, Breiðamörk 2, Ölverk Pizza & Brewery
              Serokomlak
              Pierwsze geotermalne piwa warzone w Europie

              „Bez wątpienia największym wynalazkiem ludzkości jest piwo. No, koło też jest ważne, ale nie pasuje do pizzy…”.
              Autorem tej błyskotliwej uwagi jest Dave Barr, amerykański dziennikarz i laureat nagrody Pulitzera. Być może...
              2024-11-03, 01:56
            • kurek93
              Pszenica z błędami.
              kurek93
              Witam.
              Wczoraj zrobiłem swoje drugie piwko, pierwsze z zacierania. Piwko pszeniczne z zestawu BA,Hefeweizen Jasne pszeniczne 13blg. Oczywiście,nie obyło się bez problemow i przemyśleń.
              • słód Weyermann® pszeniczny jasny - śrutowany,
              • słód Weyermann® pilzneński - śrutowany,
              • słód Weyermann®
              ...
              2023-01-13, 10:28
            • bastion
              Słowacja, Rajecke Teplice, Lesna 12/1, Pivovar Flamm.
              bastion
              Rajecka Dolina położona na południe od Żyliny, znana jest z pięknych krajobrazów oraz z licznych wód mineralnych. Chyba żadnemu turyście bywającemu na Słowacji nie jest dziwna nazwa wody mineralnej - Rajec. Tą rozlewa się w miejscowości Rajec, natomiast nieco bliższe Żyliny- Rajecke...
              2021-04-17, 20:44
            • Loading...
            • Koniec listy.
            Przetwarzanie...