Cześć wszystkim,
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała.
Mianowicie użyłem 2kg słodu pale ale, 1kg pilzneńskiego i 1kg pszenicznego. Chciałem z tego zrobić 18 litrów trzynastki, w najgorszym wypadku dwunastki. No ale filtracja rozpoczęła się tak że od razu odsłonięte było złoże filtracyjne i od razu musiałem wysładzać (12l wody na zacieranie to za mało?). Podczas filtracji sprawdziłem sobie ile tam tych balingów jest no i było trochę mało więc się przestraszyłem i zakończyłem filtrację w pewnym momencie.
Pisząc w skrócie z 4kg słodu uzyskałem 13 litrów brzeczki o gęstości 13,5 BLG.
Pytanie: czy zawartość cukru była mniejsza niż powinna być bo dałem za mało wody na zacieranie (albo jakiś inny powód), czy po prostu dałem ciała i nie musiałem zatrzymywać tego wysładzania i uzyskałbym te 18 litrów dwunastki?
I od razu chciałbym jeszcze zadać krótkie pytanie dodatkowe:
Do następnej warki zamierzam użyć 3kg pilzneńskiego + 2kg pszenicznego jasnego.
Ile dać wody do zacierania i ile uzyskam z tego litrów brzeczki 13 BLG? Są może na to jakieś wzory czy coś?
Uwarzyłem ostatnio Ale'a z chmielami Marynka, Citra oraz Styrian Cardinal.
Taka międzynarodowa wariacja, no i z tego co próbowałem przy rozlewie to zapowiada się nieźle ale coś mi poszło nie tak w procesie produkcji brzeczki... albo po prostu dałem ciała.
Mianowicie użyłem 2kg słodu pale ale, 1kg pilzneńskiego i 1kg pszenicznego. Chciałem z tego zrobić 18 litrów trzynastki, w najgorszym wypadku dwunastki. No ale filtracja rozpoczęła się tak że od razu odsłonięte było złoże filtracyjne i od razu musiałem wysładzać (12l wody na zacieranie to za mało?). Podczas filtracji sprawdziłem sobie ile tam tych balingów jest no i było trochę mało więc się przestraszyłem i zakończyłem filtrację w pewnym momencie.
Pisząc w skrócie z 4kg słodu uzyskałem 13 litrów brzeczki o gęstości 13,5 BLG.
Pytanie: czy zawartość cukru była mniejsza niż powinna być bo dałem za mało wody na zacieranie (albo jakiś inny powód), czy po prostu dałem ciała i nie musiałem zatrzymywać tego wysładzania i uzyskałbym te 18 litrów dwunastki?
I od razu chciałbym jeszcze zadać krótkie pytanie dodatkowe:
Do następnej warki zamierzam użyć 3kg pilzneńskiego + 2kg pszenicznego jasnego.
Ile dać wody do zacierania i ile uzyskam z tego litrów brzeczki 13 BLG? Są może na to jakieś wzory czy coś?
Comment