Czy zaszła fermentacja?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • POPCATS
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.03
    • 4

    #1

    Czy zaszła fermentacja?

    Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z gotowego ekstraktu aby w uproszczeniu unaocznić sobie ten proces.

    Niestety, podczas wyrobu wydaje mi się, że popełniłem kilka błędów, które obawiam się że rzutują na fermentację, a raczej jej brak.
    1. Podczas wlewania ekstraktu z gorącą wodą do fermentora utraciłem tego trochę. Dlatego postanowiłem uzupełnić do finalnej ilości o jeden litr mniej.
    2. Drożdże według instrukcji trzeba było wsypać do gotowej mieszanki - ja je wcześniej rozpuściłem w wodzie w temperaturze pokojowej.
    3. Rurkę fermentacyjną na pierwszą noc pozostawiłem zalaną wodą i zamkniętą

    Niemniej jednak na następny dzień na wierzchu pojawiła się solidna piana, ale też na ściance zaczęły wytrącać się drożdże.....zacząłem się obawiać że drożdże wytrąciły się poza mieszankę piwną dlatego zacząłem troszeczkę poruszać fermentorem aby ciecz "zebrała" wytrącone na ściance i powerzchni drożdze.
    Podczas tego woda z rurki spłynęła mi do gotowej mieszanki. Uzupełniłem ponownie wodą.

    To było 6 dni temu......od tego czasu nie zauważyłem bulgotania w rurce i nie wydaje mi się, że zaszła fermentacja burzliwa. Co prawda woda w rurce lekko się "nagazowała", niemniej bulgotania nie zaobserwowałem.

    Czy oznacza to, że fermnetacja nie zaszła na 100%? Jeżeli tak się stało, jest możliwy ratunek dla tego piwa poprzez otwarcie fermentora i ponowną próbę dodania drożdży?

    Dziękuję za pomc
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10796

    #2
    Zaszła. Temperatura fermentacji była wysoka to szybko przeżarły
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • POPCATS
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2019.03
      • 4

      #3
      Termometr wskazuje 23 stopnie. Kiedy więc będę wiedział, że fermentacja się skończyła i mogę rozpocząć przelew do butelek?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10796

        #4
        Posiadasz jakieś przyrządy pomiarowe?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • POPCATS
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2019.03
          • 4

          #5
          Winomierz

          Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10796

            #6
            byle miał skale blg. zmierz ile jest teraz i sprawa rozwiązana
            ps początkowe blg mierzyłeś?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • POPCATS
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2019.03
              • 4

              #7
              Nie mierzyłem na początku.
              Mogę tak po prostu sobie otwierać i ewentualnie zamykać fermentor?

              Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • Kamil97
                Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                Kamil97
                Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                2023-04-05, 16:59
              • dadek
                Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
                dadek
                Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
                2023-12-05, 00:56
              • RomaNzRumunii
                Vienna lager bardzo wolną fermentacja
                RomaNzRumunii
                Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
                2022-01-25, 16:05
              • balon91
                Zatrzymana fermentacja??
                balon91
                Witam serdecznie.
                W piątek nastawiłem swoje pierwsze piwo z brewkitu.
                postanowiłem dzisiaj sprawdzić BLG, fermentacja wydaje się że ustała. Chciałem się upewnić czy wszystko jest ok i w sobotę miało być przelane do drugiego pojemnika na cichą.

                Niestety przez moją niecierpliwość...
                2021-07-14, 15:39
              • Magyars
                Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą
                Magyars
                Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

                50% słód pszeniczny
                50% słód pilzeński
                Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
                Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

                BLG początkowe...
                2019-12-17, 08:06
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...