Czy zaszła fermentacja?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • POPCATS
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.03
    • 4

    Czy zaszła fermentacja?

    Cześć, jestem nowy na forum, aktualnie na etapie wyrobu swojego pierwszego piwa (co prawda z ekstraktu). Po prostu, pojawiła się gdzieś chęć na zrobienie swojego piwa. Zacząłem od lektury i małymi kroczkami po prostu przeszedłem do etapu zrobienia swojego pierwszego piwa, na razie tylko z gotowego ekstraktu aby w uproszczeniu unaocznić sobie ten proces.

    Niestety, podczas wyrobu wydaje mi się, że popełniłem kilka błędów, które obawiam się że rzutują na fermentację, a raczej jej brak.
    1. Podczas wlewania ekstraktu z gorącą wodą do fermentora utraciłem tego trochę. Dlatego postanowiłem uzupełnić do finalnej ilości o jeden litr mniej.
    2. Drożdże według instrukcji trzeba było wsypać do gotowej mieszanki - ja je wcześniej rozpuściłem w wodzie w temperaturze pokojowej.
    3. Rurkę fermentacyjną na pierwszą noc pozostawiłem zalaną wodą i zamkniętą

    Niemniej jednak na następny dzień na wierzchu pojawiła się solidna piana, ale też na ściance zaczęły wytrącać się drożdże.....zacząłem się obawiać że drożdże wytrąciły się poza mieszankę piwną dlatego zacząłem troszeczkę poruszać fermentorem aby ciecz "zebrała" wytrącone na ściance i powerzchni drożdze.
    Podczas tego woda z rurki spłynęła mi do gotowej mieszanki. Uzupełniłem ponownie wodą.

    To było 6 dni temu......od tego czasu nie zauważyłem bulgotania w rurce i nie wydaje mi się, że zaszła fermentacja burzliwa. Co prawda woda w rurce lekko się "nagazowała", niemniej bulgotania nie zaobserwowałem.

    Czy oznacza to, że fermnetacja nie zaszła na 100%? Jeżeli tak się stało, jest możliwy ratunek dla tego piwa poprzez otwarcie fermentora i ponowną próbę dodania drożdży?

    Dziękuję za pomc
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Zaszła. Temperatura fermentacji była wysoka to szybko przeżarły
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • POPCATS
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2019.03
      • 4

      #3
      Termometr wskazuje 23 stopnie. Kiedy więc będę wiedział, że fermentacja się skończyła i mogę rozpocząć przelew do butelek?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        Posiadasz jakieś przyrządy pomiarowe?
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • POPCATS
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2019.03
          • 4

          #5
          Winomierz

          Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

          Comment

          • anteks
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2003.08
            • 10768

            #6
            byle miał skale blg. zmierz ile jest teraz i sprawa rozwiązana
            ps początkowe blg mierzyłeś?
            Mniej książków więcej piwa

            Comment

            • POPCATS
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2019.03
              • 4

              #7
              Nie mierzyłem na początku.
              Mogę tak po prostu sobie otwierać i ewentualnie zamykać fermentor?

              Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

              Comment

              Przetwarzanie...
              X