fermentacja burzliwa czy zakażenie?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krzysztoft
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.03
    • 5

    fermentacja burzliwa czy zakażenie?

    Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety tak to nie przebiega, bo niby pojawiła się piana, ale białe gluty widoczne na zdjęciu (podziałka 10 l) są statyczne, w fermentorze nie ma żadnego ruchu, a w rurce nie ma "bulgotania". Gdy podniosłem wieczko, to wyczułem ostry owocowy zapach, tak jakbym robił wino, a nie piwo. Waszym zdaniem jest to fermentacja czy raczej jakieś zakażenie?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10768

    #2
    Zgaduje ze temp fermentacji powyzej 20'C
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • krzysztoft
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2019.03
      • 5

      #3
      Fermentor stoi w pomieszczeniu, gdzie temperatura waha się między 18 a 20 C. Mimo tego, że podczas fermentacji wydzielał się ostry zapach wina/owoców to chyba przebiegła ona poprawnie. Przed zadaniem drożdży Blg wnosił 15, a teraz jest 5 i w sumie teraz zapach i smak jest ok. Nie wiem, może drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7 tak własnie fermentują. Białe gluty o których pisałem wyżej same opadły na dno.
      W instrukcji warzenia napisane jest, że po 7 dniach fermentacji należy oddzielić piwo od drożdży. Zrobić to skoro fermentacja chyba jeszcze trwa?

      Comment

      • anteks
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2003.08
        • 10768

        #4
        ja bym zostawił na jeszcze 10 dni i zlewał do butelek
        Mniej książków więcej piwa

        Comment

        • krzysztoft
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2019.03
          • 5

          #5
          Zarobiłem tak jak napisałeś, czyli pozostawiłem piwo w fermentorze na 10 dni i z tego co widzę piana opadła. i piwo raczej nadaje się już do zlewania w butelki.
          W sumie ostatnia sprawa, zgodnie z intrukcja do każdej butelki mam dosypać 6 gramów cukru.
          Uważasz, że to jest dobra ilość wiedząc, że BLG końcowe wynosi 5?

          Comment

          • Maggyk
            Szara Adminiscjencja
            🍼
            • 2004.05
            • 5617

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzysztoft Wyświetlenie odpowiedzi
            Zarobiłem tak jak napisałeś, czyli pozostawiłem piwo w fermentorze na 10 dni i z tego co widzę piana opadła. i piwo raczej nadaje się już do zlewania w butelki.
            W sumie ostatnia sprawa, zgodnie z intrukcja do każdej butelki mam dosypać 6 gramów cukru.
            Uważasz, że to jest dobra ilość wiedząc, że BLG końcowe wynosi 5?
            Do butelki 6 gramów czy na litr 6 gramów? Jak co butelki 0,5 litra ma iść tyle, to nie radze tyle sypać. Możesz sobie policzyć: https://brewness.com/calculator/pl/carbonation
            Last edited by Maggyk; 2019-04-16, 12:41.
            Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
            Piwo domowe -
            Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

            Reklama w BROWARZE
            PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

            Comment

            Przetwarzanie...
            X