Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety tak to nie przebiega, bo niby pojawiła się piana, ale białe gluty widoczne na zdjęciu (podziałka 10 l) są statyczne, w fermentorze nie ma żadnego ruchu, a w rurce nie ma "bulgotania". Gdy podniosłem wieczko, to wyczułem ostry owocowy zapach, tak jakbym robił wino, a nie piwo. Waszym zdaniem jest to fermentacja czy raczej jakieś zakażenie?
fermentacja burzliwa czy zakażenie?
Collapse
X
-
Fermentor stoi w pomieszczeniu, gdzie temperatura waha się między 18 a 20 C. Mimo tego, że podczas fermentacji wydzielał się ostry zapach wina/owoców to chyba przebiegła ona poprawnie. Przed zadaniem drożdży Blg wnosił 15, a teraz jest 5 i w sumie teraz zapach i smak jest ok. Nie wiem, może drożdże Gozdawa Pure Ale Yeast 7 tak własnie fermentują. Białe gluty o których pisałem wyżej same opadły na dno.
W instrukcji warzenia napisane jest, że po 7 dniach fermentacji należy oddzielić piwo od drożdży. Zrobić to skoro fermentacja chyba jeszcze trwa?
Comment
-
-
Zarobiłem tak jak napisałeś, czyli pozostawiłem piwo w fermentorze na 10 dni i z tego co widzę piana opadła. i piwo raczej nadaje się już do zlewania w butelki.
W sumie ostatnia sprawa, zgodnie z intrukcja do każdej butelki mam dosypać 6 gramów cukru.
Uważasz, że to jest dobra ilość wiedząc, że BLG końcowe wynosi 5?
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika krzysztoft Wyświetlenie odpowiedziZarobiłem tak jak napisałeś, czyli pozostawiłem piwo w fermentorze na 10 dni i z tego co widzę piana opadła. i piwo raczej nadaje się już do zlewania w butelki.
W sumie ostatnia sprawa, zgodnie z intrukcja do każdej butelki mam dosypać 6 gramów cukru.
Uważasz, że to jest dobra ilość wiedząc, że BLG końcowe wynosi 5?Last edited by Maggyk; 2019-04-16, 12:41.Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
Piwo domowe -
Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych
Reklama w BROWARZE
PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D
Comment
-
Comment