Cześć,
znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.
Jak przygotować przed wrzuceniem do fermentora resztę przypraw żeby nie zakazić piwa? Kiedyś warzyłem jakiegoś Christmas ale dodając imbir, cynamon i coś tam jeszcze. Receptura zalecała zalać te przyprawy wódką. Tak zrobiłem i było ok. Teraz wódki nie dodaję.
Druga sprawa - chmielenie na zimno. Czy chmiel wrzucić w woreczek muślinowy czy w taką metalową kulkę jak do parzenia herbaty? A może luzem? Czy chmiel trzeba jakoś przed wrzuceniem przygotować? Nie chmieliłem jeszcze na zimno.
Napiszcie jak to robicie.
znalazłem ciekawą recepturę i zamierzam uwarzyć azjatyckiego ale z dodatkiem kolendry, trawy cytrynowej, liści kaffiru i świeżego startego imbiru. Do tego chmielenie na zimno (Styrian Golding Bobek - 50g). Kolendra idzie do gara podczas chmielenia.
Jak przygotować przed wrzuceniem do fermentora resztę przypraw żeby nie zakazić piwa? Kiedyś warzyłem jakiegoś Christmas ale dodając imbir, cynamon i coś tam jeszcze. Receptura zalecała zalać te przyprawy wódką. Tak zrobiłem i było ok. Teraz wódki nie dodaję.
Druga sprawa - chmielenie na zimno. Czy chmiel wrzucić w woreczek muślinowy czy w taką metalową kulkę jak do parzenia herbaty? A może luzem? Czy chmiel trzeba jakoś przed wrzuceniem przygotować? Nie chmieliłem jeszcze na zimno.
Napiszcie jak to robicie.
Comment