22 stopnie C vs US-05

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Charlie44
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.09
    • 43

22 stopnie C vs US-05

Siemano wszystkim,

Mam taką sytuację że jutro zamierzam warzyć a zawsze gdy przygotuję brzeczkę to transportuję ją i wstawiam na fermentację do kumpla czy do ciotki bo u mnie w piwnicy trochę ciepło.
    Problem w tym że jutro trochę kiepsko z możliwościami wstawienia do jakiejś chłodnej piwnicy (jeszcze będę sprawdzał jedno miejsce).
    Ale jakbym musiał to fermentować u mnie to mam pytanko: Czy ktoś próbował fermentować na US-05 w 22 stopniach i czy wyszło by z tego coś, czy lepiej nawet nie próbować?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

Było już o tym na forum nie raz. M.in. tutaj i tu.

Comment

• Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2594

Nie byłem zadowolony z tych drożdży, ale to osobiste odczucie. Odnośnie temperatury, fermentowały w 26 stopniach i wyszło bardzo dobre piwo, więc 22, to dlań nic złego raczej.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

• Charlie44
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.09
        • 43

Hmmm... no 26 to już niezły hardkor.
        I naprawdę nie było MEGA estrowe?

Comment

• Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2594

Nie, normalne zgodnie z planem warzenia, wyszło tak: 18blg, 8,1%. W smaku bardzo ładnie zintegrowane przyprawy. Jeden chmiel Sybilla, kolendra, cytwar, kosaciec i zielone pomarańcze, 93 IBU.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

Comment

Related Topics

Collapse

• balon91
            porada dotycząca temperatury
            balon91
            Witam serdecznie.
            Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
            Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
            Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
            2021-07-10, 13:47
          • RomaNzRumunii
            Kolsch temperatura fermentacji
            RomaNzRumunii
            Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
            2023-11-25, 21:07
          • goral1991
            Browar domowy "DWA PIOTRY"
            goral1991
            Hej, nadszedł czas, aby pochwalić się tym, co udało się uwarzyć. A przy okazji, że dopiero zaczynamy potraktować wpis jako notatnik. Dwie pierwsze warki z brewkitu, aby ogarnąć co i jak. Warzymy razem z kumplem od 4 maja tego roku. Aktualnie z myślą o poczęstowaniu znajomych i dobrej zabawie....
            2017-07-19, 15:31
          • darekd
            The Musketeers, Troubadour Blond
            darekd
            To piwo ma już swój wątek, w którym było nawet niedawno opisane https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...oubadour-blond

jednak od 2019 r. nie warzą już kontraktowo tylko w dawnej cegielni w miejscowości Sint-Gillis-Waas we Flandrii...
            2024-12-01, 02:19
          • Zaiksik
            Trudne początki
            Zaiksik
            Witam
            Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
            Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
            Wszystko...
            2024-08-27, 17:13
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...