22 stopnie C vs US-05

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Charlie44
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.09
    • 43

    22 stopnie C vs US-05

    Siemano wszystkim,

    Mam taką sytuację że jutro zamierzam warzyć a zawsze gdy przygotuję brzeczkę to transportuję ją i wstawiam na fermentację do kumpla czy do ciotki bo u mnie w piwnicy trochę ciepło.
    Problem w tym że jutro trochę kiepsko z możliwościami wstawienia do jakiejś chłodnej piwnicy (jeszcze będę sprawdzał jedno miejsce).
    Ale jakbym musiał to fermentować u mnie to mam pytanko: Czy ktoś próbował fermentować na US-05 w 22 stopniach i czy wyszło by z tego coś, czy lepiej nawet nie próbować?
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    Było już o tym na forum nie raz. M.in. tutaj i tu.

    Comment

    • Petitpierre
      Major Piwnych Rewolucji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2014.01
      • 2566

      #3
      Nie byłem zadowolony z tych drożdży, ale to osobiste odczucie. Odnośnie temperatury, fermentowały w 26 stopniach i wyszło bardzo dobre piwo, więc 22, to dlań nic złego raczej.
      Mały porterek-przyjaciel nerek

      Comment

      • Charlie44
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2017.09
        • 43

        #4
        Hmmm... no 26 to już niezły hardkor.
        I naprawdę nie było MEGA estrowe?

        Comment

        • Petitpierre
          Major Piwnych Rewolucji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2014.01
          • 2566

          #5
          Nie, normalne zgodnie z planem warzenia, wyszło tak: 18blg, 8,1%. W smaku bardzo ładnie zintegrowane przyprawy. Jeden chmiel Sybilla, kolendra, cytwar, kosaciec i zielone pomarańcze, 93 IBU.
          Mały porterek-przyjaciel nerek

          Comment

          Przetwarzanie...
          X