Opiszę pokrótce mój problem. Postanowiłem uwarzyć piwo pszeniczne z ekstraktów od browamatora. Kupiłem jeden z gotowych zestawów, który składał się z 5.1 kg pszenicznego ekstraktu słodowego + chmiel, gdzie po uwarzeniu miałem otrzymać brzeczkę BLG 19. No i tutaj zaczyna się problem, bo w tym momencie balingometr uległ uszkodzeniu, a ja tego nie zauważyłem. Po zakończeniu gotowania brzeczki z chmielem, przelałem ją do wiadra i uzupełniłem wodą do 22 litrów (w przepisie było do 20 l). Zmierzyłem BLG i wyszło mi 15. W zestawie znajdowały się 2 paczki drożdży WB-06, a więc skoro Blg wyszło 15 uwodniłem oraz dodałem tylko jedną z nich.
Po 7 dniach, czyli dzisiaj, sprawdziłem Blg i wynik był bardzo sympatyczny, bo pokazała się 2.
Jednak przestało być wesoło, gdy przyszedł do mnie znajomy, który zainwestował w Refraktometr i chciał go u mnie przetestować, bo na nim wynik to 11
W związku z tym mam 3 pytania:
1. Czy dodanie 2 litrów wody jest w stanie obniżyć Blg z 19 do 15?
2. Czy to możliwe, aby przez 7 dni Blg spadło tylko o 4? Przez kilka pierwszych dni fermentacja przebiegała w tem. 19 stopni, a teraz jest 21.
3. Co robić dalej? Dodać drugą paczkę drożdży, czy czekać? (fermentacja jeszcze trwa)
Po 7 dniach, czyli dzisiaj, sprawdziłem Blg i wynik był bardzo sympatyczny, bo pokazała się 2.
Jednak przestało być wesoło, gdy przyszedł do mnie znajomy, który zainwestował w Refraktometr i chciał go u mnie przetestować, bo na nim wynik to 11
W związku z tym mam 3 pytania:
1. Czy dodanie 2 litrów wody jest w stanie obniżyć Blg z 19 do 15?
2. Czy to możliwe, aby przez 7 dni Blg spadło tylko o 4? Przez kilka pierwszych dni fermentacja przebiegała w tem. 19 stopni, a teraz jest 21.
3. Co robić dalej? Dodać drugą paczkę drożdży, czy czekać? (fermentacja jeszcze trwa)
Comment