Brewkit

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mateusz12855
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.06
    • 2

    Brewkit

    Witam. Jestem nowy na forum więc jeśli temat nie tutaj albo już był to przepraszam.

    Robię lagera z brekwitu na drożdżach górnej fermentacji (takie były w zestawie)
    Fermentacja trwa juz 10-ty dzień (nadal "bulgocze") w temp. 19 stopni. W instrukcji max 10 dni no ale wiadomo jak to z instrukcją.
    Wyjeżdżam na 10 dni miałem nadzieję zlać do butelek dziś ale nie nie udało. I pytanie czy mogę przetrzymać te kolejne dni na burzliwej? Zaznaczę że nie mam drugiego fermentora na cichą.
  • k_s
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.05
    • 66

    #2
    Nie ma problemu żeby potrzymać jeszcze z tydzień lub dwa na burzliwej. Wielu piwowarów w ogóle nie przelewa piwa na cichą do innego wiadra.

    Comment

    • Mateusz12855
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2019.06
      • 2

      #3
      Dzięki wielkie za odpowiedź. Też tak myślałem ale wolałem się upewnić .

      Comment

      • muchor
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2019.04
        • 12

        #4
        Dopóki Ci jeszcze bulka, to nie powinieneś butelkować. A Twojemu piwu nic nie będzie, jeżeli sobie postoi a choćby i dwa tygodnie.

        Ja mam za sobą sporo cztery warki, więc nie jestem doświadczony - ale już widzę, że drożdże dodawane do brewkitów często są kiepskiej jakości i bardzo długo 'dojadają'.

        Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

        Comment

        Przetwarzanie...
        X