Brewkit

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Mateusz12855
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.06
    • 2

    #1

    Brewkit

    Witam. Jestem nowy na forum więc jeśli temat nie tutaj albo już był to przepraszam.

    Robię lagera z brekwitu na drożdżach górnej fermentacji (takie były w zestawie)
    Fermentacja trwa juz 10-ty dzień (nadal "bulgocze") w temp. 19 stopni. W instrukcji max 10 dni no ale wiadomo jak to z instrukcją.
    Wyjeżdżam na 10 dni miałem nadzieję zlać do butelek dziś ale nie nie udało. I pytanie czy mogę przetrzymać te kolejne dni na burzliwej? Zaznaczę że nie mam drugiego fermentora na cichą.
  • k_s
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.05
    • 66

    #2
    Nie ma problemu żeby potrzymać jeszcze z tydzień lub dwa na burzliwej. Wielu piwowarów w ogóle nie przelewa piwa na cichą do innego wiadra.

    Comment

    • Mateusz12855
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2019.06
      • 2

      #3
      Dzięki wielkie za odpowiedź. Też tak myślałem ale wolałem się upewnić .

      Comment

      • muchor
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2019.04
        • 12

        #4
        Dopóki Ci jeszcze bulka, to nie powinieneś butelkować. A Twojemu piwu nic nie będzie, jeżeli sobie postoi a choćby i dwa tygodnie.

        Ja mam za sobą sporo cztery warki, więc nie jestem doświadczony - ale już widzę, że drożdże dodawane do brewkitów często są kiepskiej jakości i bardzo długo 'dojadają'.

        Wysłane z mojego LEX820 przy użyciu Tapatalka

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • RomaNzRumunii
          Pierwszy brewkit fermentacja cicha
          RomaNzRumunii
          Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
          2021-01-25, 20:25
        • woosaa
          Przyspieszona cicha
          woosaa
          Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
          2025-01-09, 16:18
        • balon91
          porada dotycząca temperatury
          balon91
          Witam serdecznie.
          Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
          Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
          Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
          2021-07-10, 13:47
        • jujooo
          Przeterminowane składniki do piwa BREWKIT
          jujooo
          Witam serdecznie.

          Mam pytanie. Chciałbym zrobić piwo z brewkitu używając do tego ekstraktu słodowego. Wszystko mam przygotowane, ale problem w tym, że obie puszki (brewkit oraz ekstrakt) są przeterminowane około dwa lata.

          Mam pytanie, czy warto ryzykować z użyciem...
          2023-08-23, 15:14
        • wirdar1
          Brewkit Czech Pils
          wirdar1
          Witam
          To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
          Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
          13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
          2023-03-21, 15:51
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...