Drożdże na cichą?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • fligiert
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2006.03
    • 19

    Drożdże na cichą?

    Witam
    Robiłem stouta i spieprzyłem wysładzania o wyszedł mi baling 20. Po 2 tygodniach mam 9, oddzieliłem od gęstwy i przerzuciłem na cichą, i się zastanawiam czy nie dodać drożdży bo strasznie dużo cukru zostało, czy tak można robić?
    Pozdrawiam

    Sent from my VFD 610 using Tapatalk
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    #2
    Sprawdzałeś blg po ilu dniach? Powtarzałeś pomiar? Przy 20 blg wymagana jest cierpliwość. Z jakiego powodu uważasz że spaprales zacieranie?

    Comment

    • sredstvom
      Porucznik Browarny Tester
      • 2015.10
      • 362

      #3
      Jaki jest cel zlewania piwa "na cicha", jezeli chcemy, by jeszcze glebiej odfermentowalo?
      Zlewasz znad drozdzy po to, zeby zadac nowe drozdze?
      Czy napija sie panowie piweczka?

      Comment

      • fligiert
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2006.03
        • 19

        #4
        Piwo było dość długo w wiadrze, a gdzieś słyszałem te drożdże martwe mogą dać zły smak. Nie wiem czy to prawda, dlatego pytam. Dopiero się uczę. A Ty co byś zrobił na moim miejscu? Pozdrawiam

        Sent from my VFD 610 using Tapatalk

        Comment

        • fligiert
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2006.03
          • 19

          #5
          E-prezes bo miałem około 13 litrów przed wysladzaniem i dopiero wtedy zorientowałem się że zgubiłem termometr, na oko podgrzalem wodę i przepuscilem przez młóto. W przepisie miałem uzyskać około 25 litrów a ja dodałem tylko z 3 litry ze względu na godzinę warzenia. Traktuję to jako Warkę testową bo jest to moja pierwsza ze słodu.


          Sent from my VFD 610 using Tapatalk

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

            #6
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika sredstvom Wyświetlenie odpowiedzi
            Jaki jest cel zlewania piwa "na cicha", jezeli chcemy, by jeszcze glebiej odfermentowalo?
            Zlewasz znad drozdzy po to, zeby zadac nowe drozdze?
            Niektórzy twierdzą że stosowanie cichej to jakieś zło, mi się sprawdza - piwo nie leży na przepracowanych/martwych drożdżach, może jeszcze spokojnie coś dofermentować (szczególnie przy ciemnych piwach) i lepiej się sklarować przed rozlewem.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • fligiert
              Szeregowy Piwny Łykacz
              • 2006.03
              • 19

              #7
              Witam
              Z początkowego balingu 20.1 zjechało na 5.2, czy mogę już butelkować? Fermentacja w sumie zajęła 6 tygodni
              Pozdrawiam

              Sent from my VFD 610 using Tapatalk

              Comment

              • michal89216
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2017.10
                • 43

                #8
                Zmierz jeszcze raz za kilka dni i jak wynik będzie taki sam, butelkuj

                Comment

                • fligiert
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2006.03
                  • 19

                  #9
                  Dzięki, zabutelkowane kilka dni temu jeszcze nic.nie wybuchło.
                  Mam kolejne pytanie, instrukcja mówi żeby refeementowac w temp 12 stopni, niestety nie mam do tego warunków i refermentacji będzie przebiegać w temp okolo 20 stopni. Co może to spowodować?
                  Dziękuję, pozdrawiam

                  Sent from my VFD 610 using Tapatalk

                  Comment

                  • sredstvom
                    Porucznik Browarny Tester
                    • 2015.10
                    • 362

                    #10
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika ART Wyświetlenie odpowiedzi
                    Niektórzy twierdzą że stosowanie cichej to jakieś zło, mi się sprawdza - piwo nie leży na przepracowanych/martwych drożdżach, może jeszcze spokojnie coś dofermentować (szczególnie przy ciemnych piwach) i lepiej się sklarować przed rozlewem.
                    Mi tez sie sprawdza. Ale nie przelewam w momencie, kiedy balling jest o x poziomow wyzej, niz bym sobie tego zyczyl. Chlopu zatrzymalo sie na 9 BLG, zlal i teraz zastanawia sie, czy dodac na cicha drozdze, zeby dojadlo... Ja nie ogarniam osobiscie. Ale ja sie za malo znam :-)
                    Czy napija sie panowie piweczka?

                    Comment

                    • michal89216
                      Kapral Kuflowy Chlupacz
                      • 2017.10
                      • 43

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fligiert Wyświetlenie odpowiedzi
                      Dzięki, zabutelkowane kilka dni temu jeszcze nic.nie wybuchło.
                      Mam kolejne pytanie, instrukcja mówi żeby refeementowac w temp 12 stopni, niestety nie mam do tego warunków i refermentacji będzie przebiegać w temp okolo 20 stopni. Co może to spowodować?
                      Dziękuję, pozdrawiam

                      Sent from my VFD 610 using Tapatalk
                      Że wolniej się będzie nagazowywać :P
                      Potrzymaj z 10 dni w pokojowej i powinno być nagazowane. Potem teoretycznie powinno się przechowywać piwo w niższej temperaturze. Z tym że to piwo będzie miało ok. 9% alkoholu, więc ja bym mu dał trochę czasu na ułożenie się w butelkach, zanim pójdzie konsumpcja na całego.

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X