Płatki dębowe na cichą.

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • m2200
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2013.10
    • 223

    #1

    Płatki dębowe na cichą.

    Cześć,

    uwarzyłem ostatnio smoked ale i chciałbym go jeszcze "podkręcić" płatkami dębowymi.

    Piwo stoi już tydzień na cichej. Jak przygotować płatki? Nie chciałbym zakazić piwa. Czy jakoś trzeba je zdezynfekować czy po prostu wrzucić do fermentora? Tak jak mówiłem, piwo już stoi dość długo w fermentorze.

    Z góry dzięki za pomoc.
    Nie samym piwem żyje człowiek ale...
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10793

    #2
    Macerować w wódce, koniaku, łyskaczu
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • m2200
      Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
      • 2013.10
      • 223

      #3
      Dzięki. Ile czasu to trzymać w wódeczce?
      Nie samym piwem żyje człowiek ale...

      Comment

      Related Topics

      Collapse

      • woosaa
        Przyspieszona cicha
        woosaa
        Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
        2025-01-09, 16:18
      • Marianowar_pl
        Dodawanie płatków dębowych
        Marianowar_pl
        Uwarzyłem ostatnio RIS-a i planuje na cichą fermentację dodać do niego płatki dębowe. Mam kilka pytań dotyczących tego procederu:

        Czy płatki dodawać w jakiejś siateczce czy można je wsypać luzem?
        Czy płatki należy na początku wymoczyć (wodzie, alkoholu) czy można...
        2018-03-27, 12:11
      • dadek
        Chorwacja, Solin, ul. don Frane Bulića 4, Brew My Beer
        dadek
        O tym browarku powiedział nam piwowar z browaru LAB w Splicie, jako że właściciele to jego kumple. Dzwonił nawet do nich żeby nas umówić na wizytę, która doszła do skutku po dwóch dniach 19.08.2021 gdy to jeden z piwowarów był na miejscu.
        Solin znany głównie z ruin antycznego amfiteatru...
        2021-10-28, 02:02
      • balon91
        porada dotycząca temperatury
        balon91
        Witam serdecznie.
        Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
        Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
        Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę....
        2021-07-10, 13:47
      • Charlie44
        Pierwsze zlewanie na cichą.
        Charlie44
        Cześć wszystkim,

        Planuję zrobić za jakiś czas zrobić moją trzecią warkę z zacieru i po raz pierwszy zastosować fermentację cichą oraz chmielenie na zimno, w związku z tym mam dwa małe pytanka:

        1) Zdarzyło mi się parę razy zetknąć z instrukcją mówiącą...
        2018-10-22, 11:08
      • Loading...
      • Koniec listy.
      Przetwarzanie...