Co zrobić

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Brandis
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.01
    • 12

    #1

    Co zrobić

    Dzisiaj miałęm butelkować , ale okazało się że na piwie pojawiło się coś takiego . No i teraz mam pytanie , co to może być , butelkować czy kanalizacja .
    Nie jest to moją pierwsza warka ,ale pierwszy raz mam taki efekt ( 13 tez nie , do klątwy jeszcze mi brakuje )
    Czy też może spasteryzować i i do butelek z odrobiną drożdży do re-fermentacji ?
    Ostatnia zmiana dokonana przez Brandis; 2019-10-19, 21:57. Powód: Uzupełnienie
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24055

    #2
    Co to za piwo?
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    • Brandis
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2018.01
      • 12

      #3
      Ciemne żytnie fermentowane na S-33 . Ekstrakt początkowy 16 , końcowy 6 2 tygodnie na burzliwej i 2 tygodnie na cichej ( znaczy się 2 tygodnie minęły w piątek ) . I jak policzyłem dokładnie , jest to 13 warka .

      Comment

      • ART
        mAD'MINd
        🥛🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2001.02
        • 24055

        #4
        Czyli jednak trzynastka

        Cudów z tego nie będzie... Ze dwa razy też mi się przydarzył taki film, przed rozlewem próbowałem i w jednym było wyczuwalne ewidentne zakażenie - piwo poszło w kanał, w drugim przypadku nie było specjalnie czuć oznak zepsucia i poszło do butelek. Było pijalne, ale bez rewelacji, pewnie bardziej dlatego że miałem świadomość że coś z nim poszło nie tak.

        Teraz bym pewnie odpuścił, bo szkoda by mi było czasu a potem i pamiętania żeby butelek użytych do tego piwa nie wykorzystywać ponownie w swoim browarku.

        W każdym bądź razie wężykiem ściągnąłem piwo spod tego filmu do fermentora z kranikiem, spróbowałem i poszło w butelki w normalnym trybie. Tyle że częściej sprawdzałem czy się nie przegazowuje. A fermentorom przyda się porządna dezynfekcja.
        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

        Comment

        • Brandis
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2018.01
          • 12

          #5
          W aromacie z wiadra daje kwasem. Przez chwile kusilo mnie zeby dodac jakis owocow , ale chyba nezpieczniej bedzie wylac .

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • kurek93
            Lager coopers
            kurek93
            Na wstępie chciałbym się przywitać. Jestem amatorem, robię pierwsze piwko lager z brewkita. Potrzebuje pomocy. Zrobiłem swoje pierwsze piwko, początkowe Blg 12, fermentacja 18 stopni, a teraz od kilku dni w 23. Wczoraj 5.01 mija dwa tygodnie. Blg stanęło od kilku dni na 4. Według kalkulatora...
            2023-01-06, 20:13
          • heckler
            Kostelec na Hané, Revoluční 625, Castellum Brewery
            heckler
            Pasja do warzenia piwa z piwowarstwa domowego przerodziła się bycie browarem kontraktowym, a od kwietnia 2023 roku Castellum Brewery stał się browarkiem stacjonarnym.
            Pomysłodawcami tego przedsięwzięcia jest trzech przyjaciół: Martin, Arnošt, Vit, a dwóch pierwszych pełni zaszczytną...
            2024-05-08, 08:10
          • e-prezes
            Pinta, Portermass Amburana
            e-prezes
            Piwo pod tą nazwą zadebiutowało gdzieś chyba coś koło 2019 roku, ale nie miałem możliwości spróbowania przez ostatnie lata. Z tego co pamiętam zawsze był to porter bałtycki dużego kalibru i leżakowany z drewnem/w beczkach. Wczoraj miałem możliwość spróbowania z kranu w warszawskiej...
            2025-01-19, 16:40
          • dadek
            Belgia, Gent, Dok Noord 4B (Hal 16), Dok Brewing Company
            dadek
            Tereny poprzemysłowe otoczone kanałami na północ od centrum miasta. Stare budynki fabryczne wykorzystano jako knajpy, restauracje, sklepy, galerie i centra zabaw. Jest też i browar z wyszynkiem na miejscu w dużej hali z charakterystycznymi świetlikami na dachu. Można tu dojechać tramwajem nr....
            2024-09-19, 03:44
          • bastion
            Bułgaria, Mezdra, Ul. Pazara, Hotelski Kompleks Ariel.
            bastion
            Mezdra kojarzy się z marką Ledenika produkowaną w miejscowym browarze. Jednak dane mi było zaglądnąć w miejsce, o którym nie mogłem znaleźć informacji na piwnych stronach w bezkresnym necie.
            Bardziej traktuje ten wpis jako wyzwanie dla piwnych turystów odwiedzających Bułgarię,...
            2024-09-04, 22:16
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...