Czy to infekcja?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • ejjo
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.12
    • 1

    #1

    Czy to infekcja?

    Witam Was drodzy piwowarzy.
    Jestem tu nowy, ale mam za sobą ok 10 warek i bardzo chętnie Was czytam.
    Tym razem mam jednak problem.
    Zrobiłem z racji braku czasu ciemne piwko z ekstraktów i je nachmielilem. Drożdże jakieś lipne gozdawy i leniwie ruszyły.
    Po 2 tygodniach bez przelewania wygląda to tak:



    Pomiędzy pecherzykami jest jakiś nalot, który tworzy "korzuch"?
    To infekcja? Wylać to?
    Zasady higieny takie jak do tej pory, chemia ta sama.

    Pozdrawiam,
    Tomek
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19291

    #2
    Wylać!

    Comment

    • Jimmy_jb
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2005.11
      • 911

      #3
      Popieram, kibel niestety. To mogą być dzikie drożdże albo jakieś bakterie - ten fermentor musisz umyć dokładniej i zdezynfekować - dla pewności powtórzył bym ten proces dwa razy.
      Mona Browar Prywatny, Pruszcz Gdański Słoneczna

      Comment

      • Brandis
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2018.01
        • 12

        #4
        Biofilm. Tez taki ostatnio wychodowalem (13 warka) Zacytuje Arta
        Cudów z tego nie będzie... Ze dwa razy też mi się przydarzył taki film, przed rozlewem próbowałem i w jednym było wyczuwalne ewidentne zakażenie - piwo poszło w kanał, w drugim przypadku nie było specjalnie czuć oznak zepsucia i poszło do butelek. Było pijalne, ale bez rewelacji, pewnie bardziej dlatego że miałem świadomość że coś z nim poszło nie tak.

        Teraz bym pewnie odpuścił, bo szkoda by mi było czasu a potem i pamiętania żeby butelek użytych do tego piwa nie wykorzystywać ponownie w swoim browarku.

        W każdym bądź razie wężykiem ściągnąłem piwo spod tego filmu do fermentora z kranikiem, spróbowałem i poszło w butelki w normalnym trybie. Tyle że częściej sprawdzałem czy się nie przegazowuje. A fermentorom przyda się porządna dezynfekcja

        Comment

        Related Topics

        Collapse

        • Kwachu1444
          Prawdopodobna infekcja - Pomocy
          Kwachu1444
          Witam,
          Do piwowarstwa domowego wróciłem po rocznej przerwie. Z braku środków wynajmowałem pokój a nie dostałem zgody na warzenie od właścicielki, bo "przecież każdy alkohol w domu robiony to bimber, a ten co go robi to pijus". Sytuacja się poprawiła i zainwestowałem w...
          2020-03-31, 21:19
        • kaspersky4444
          Infekcja? Moja pierwsza warka
          kaspersky4444
          Cześć wszystkim.

          Temat przewijany prawie codziennie, ale z racji mojego 0 doświadczenia w warzeniu piwa mam pytanie odnośnie swojej pierwszej warki (brewkit).

          Jest to American Pale Ale z drożdzami górnej fermentacji Mangrove Jack's M42, które zostały uwodnione...
          2017-11-23, 15:25
        • jtomasz
          Infekcja
          jtomasz
          Witam,
          nastwiłem 5 dni temu mocno chmieloną IPA, na uwodnionych drożdzach us-04,
          i po tych 5-dniach nie ma śladu burzliwej fermentacji, dzisiaj zmartwiony otworzyłem fermentor i nie wygląda mi to ciekawie, czy to jest infekcja???...
          2017-11-01, 17:55
        • dolly
          Prośba o pomoc-czy to infekcja?
          dolly



          Proszę o pomoc doświadczonych kolegów. Jeden z 3 pozostawionych na cicha fermentorow po ok tygodniu wyglada tak. Czy to infekcja?




          Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk...
          2017-10-22, 20:58
        • zurus87
          Film, smuga na piwie. Infekcja bakteryjna?
          zurus87
          Witam
          Jakiś czas temu uwarzyłem witbier-a ale po fermentacji burzliwej zaówarzyłem że na jego powierzchni pojawiła się smuga, jakby coś tłustego. Wygląda jak delikatny korzuch bezbarwny. Czasem jak zbyt długo parzy się herbatę pojawia się coś takiego na powierzchni. Piwo jest już...
          2018-03-20, 09:51
        • Loading...
        • Koniec listy.
        Przetwarzanie...