Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Magyars
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.11
    • 3

    Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą

    Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

    50% słód pszeniczny
    50% słód pilzeński
    Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
    Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

    BLG początkowe 12, po 10 dniach BLG na poziomie 4.
    Z moich spostrzeżeń:
    - piwo nie nabierało 'piany' podczas fermentacji (były tylko bąbelki) - uprzedzam pytanie - tak, napowietrzyłem brzeczkę.
    - brzeczkę przed fermentacją schłodziłem do 19 stopni, a drożdze uwodniłem w ok. 25 stopniach)
    - po kilku dniach zaczął zbierać się osad (teraz po 10 dniach zajmuje on ok. 3,5l na 18 litrów piwa)
    - fermentację zaczynałem w 16 stopniach i przeszedłem stopniowo do 21-22,
    - próbowałem i w smaku jest mocno alkoholowe.

    Moje pytania: czy powinienem się martwić? Czy spokojnie czekać aż piwo dofermentuje? Jakieś wskazówki? Po prostu coraz mniej piwa,a więcej tego osadu.. Z góry dziękuję

    ZDJĘCIA:

    Ostatnia zmiana dokonana przez Magyars; 2019-12-17, 08:08.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10787

    #2
    To że nie ma piany to jeszcze nie oznacza że się zepsuło, chociaż prawie zawsze miałem dużą. Osadu dużo, robiłeś łirupula? Zlewałeś wężykiem czy wszystko przelałeś z gara?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Magyars
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2019.11
      • 3

      #3
      Zlewałem węzykiem. Nie, nie robiłem łirpula. Śmierdzi i wydaje mi się że się zepsuło :/

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Magyars Wyświetlenie odpowiedzi
        Zlewałem węzykiem. Nie, nie robiłem łirpula. Śmierdzi i wydaje mi się że się zepsuło :/
        Jak pachnie? Podczas fermentacji wytwarzane są różne aromaty, które niekoniecznie ludziom pachną.
        Ja zacierałeś?
        Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2019-12-17, 15:15.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • k_s
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2017.05
          • 66

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Magyars Wyświetlenie odpowiedzi
          - próbowałem i w smaku jest mocno alkoholowe.
          A jest posmak rozpuszczalnika w zapachu i smaku? Jeśli tak, to niestety piwo się nadaje do kibla.

          Comment

          • Magyars
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2019.11
            • 3

            #6
            w zapachu jest spoko, w smaku strasznie smakuje. zacieranie: 3l wody na 1kg słodu, 40 minut w temp 66, 20 minut w 72 i 5 minut w 80.

            Comment

            • k_s
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2017.05
              • 66

              #7
              Jak smakuje to spoko, można butelkować. Weizen na sucharach mieć trochę wad, np. wodnisty smak, ale piwo będzie całkiem pijalne.

              Comment

              • sredstvom
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.10
                • 362

                #8
                Ja tam fachmajster od pszeniczniaka nie jestem, ale:

                po kilku podejsciach na drozdzach Y1433, na ktore psiorczylem ze wzgledu na brak piany w piwie, sprobowalem w zeszlym roku wlasnie WB-06. Fermentacja b. poprawna, zakazenia nie bylo, piana w porzadku - ale ni cholery nie dalo sie tego pic.

                Wylalem w kanal glosno slubujac: "nigdy wiecej zero-szostek!".
                Czy napija sie panowie piweczka?

                Comment

                Przetwarzanie...
                X