Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Magyars
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2019.11
    • 3

    Hefeweizen - problemy z fermentacją burzliwą

    Witam, opiszę krótko cały proces zacierania i fermentacji, a później napiszę w czym tkwi problem. (Jest to moje 1. warka)

    50% słód pszeniczny
    50% słód pilzeński
    Drożdże Fermentis Safbrew WB-06
    Chmiel na goryczkę Hallertau Tradition

    BLG początkowe 12, po 10 dniach BLG na poziomie 4.
    Z moich spostrzeżeń:
    - piwo nie nabierało 'piany' podczas fermentacji (były tylko bąbelki) - uprzedzam pytanie - tak, napowietrzyłem brzeczkę.
    - brzeczkę przed fermentacją schłodziłem do 19 stopni, a drożdze uwodniłem w ok. 25 stopniach)
    - po kilku dniach zaczął zbierać się osad (teraz po 10 dniach zajmuje on ok. 3,5l na 18 litrów piwa)
    - fermentację zaczynałem w 16 stopniach i przeszedłem stopniowo do 21-22,
    - próbowałem i w smaku jest mocno alkoholowe.

    Moje pytania: czy powinienem się martwić? Czy spokojnie czekać aż piwo dofermentuje? Jakieś wskazówki? Po prostu coraz mniej piwa,a więcej tego osadu.. Z góry dziękuję

    ZDJĘCIA:

    Ostatnia zmiana dokonana przez Magyars; 2019-12-17, 08:08.
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10791

    #2
    To że nie ma piany to jeszcze nie oznacza że się zepsuło, chociaż prawie zawsze miałem dużą. Osadu dużo, robiłeś łirupula? Zlewałeś wężykiem czy wszystko przelałeś z gara?
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Magyars
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2019.11
      • 3

      #3
      Zlewałem węzykiem. Nie, nie robiłem łirpula. Śmierdzi i wydaje mi się że się zepsuło :/

      Comment

      • Maggyk
        Szara Adminiscjencja
        🍼
        • 2004.05
        • 5618

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Magyars Wyświetlenie odpowiedzi
        Zlewałem węzykiem. Nie, nie robiłem łirpula. Śmierdzi i wydaje mi się że się zepsuło :/
        Jak pachnie? Podczas fermentacji wytwarzane są różne aromaty, które niekoniecznie ludziom pachną.
        Ja zacierałeś?
        Ostatnia zmiana dokonana przez Maggyk; 2019-12-17, 15:15.
        Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
        Piwo domowe -
        Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

        Reklama w BROWARZE
        PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

        Comment

        • k_s
          Kapral Kuflowy Chlupacz
          • 2017.05
          • 66

          #5
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Magyars Wyświetlenie odpowiedzi
          - próbowałem i w smaku jest mocno alkoholowe.
          A jest posmak rozpuszczalnika w zapachu i smaku? Jeśli tak, to niestety piwo się nadaje do kibla.

          Comment

          • Magyars
            Szeregowy Piwny Łykacz
            • 2019.11
            • 3

            #6
            w zapachu jest spoko, w smaku strasznie smakuje. zacieranie: 3l wody na 1kg słodu, 40 minut w temp 66, 20 minut w 72 i 5 minut w 80.

            Comment

            • k_s
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2017.05
              • 66

              #7
              Jak smakuje to spoko, można butelkować. Weizen na sucharach mieć trochę wad, np. wodnisty smak, ale piwo będzie całkiem pijalne.

              Comment

              • sredstvom
                Porucznik Browarny Tester
                • 2015.10
                • 362

                #8
                Ja tam fachmajster od pszeniczniaka nie jestem, ale:

                po kilku podejsciach na drozdzach Y1433, na ktore psiorczylem ze wzgledu na brak piany w piwie, sprobowalem w zeszlym roku wlasnie WB-06. Fermentacja b. poprawna, zakazenia nie bylo, piana w porzadku - ale ni cholery nie dalo sie tego pic.

                Wylalem w kanal glosno slubujac: "nigdy wiecej zero-szostek!".
                Czy napija sie panowie piweczka?

                Comment

                Related Topics

                Collapse

                • Kamil97
                  Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
                  Kamil97
                  Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
                  W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
                  2023-04-05, 16:59
                • SielskieWzgorze
                  Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
                  SielskieWzgorze
                  Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

                  W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
                  ...
                  2024-02-19, 09:28
                • krzysztoft
                  fermentacja burzliwa czy zakażenie?
                  krzysztoft
                  Jest to moja pierwsza warka, a więc doświadczenia nie mam żadnego. Z tego co przeczytałem oraz zobaczyłem wynika, że fermentacja burzliwa charakteryzuje się pojawieniem piany, ruchem w fermentorze oraz wydzielającym się CO2, który powinien powodować "bulgotanie w rurce. U mnie niestety...
                  2019-04-01, 00:18
                • Mar11111
                  Początki z brewkitem...
                  Mar11111
                  Cześć. To mój pierwszy temat, chciałem Was zapytać o pewną sprawę.
                  ​​​​​​Nastawiłem dwa tyg temu moją drugą "partię" piwa z brewkitu. Pierwszy to był Coopers Lager + drożdże z zestawu + 1kg glukozy. Po ok 10 dniach ilość cukru wskazywało na 1BLG. Zabutelkowałem,...
                  2024-04-20, 14:46
                • goral1991
                  Browar domowy "DWA PIOTRY"
                  goral1991
                  Hej, nadszedł czas, aby pochwalić się tym, co udało się uwarzyć. A przy okazji, że dopiero zaczynamy potraktować wpis jako notatnik. Dwie pierwsze warki z brewkitu, aby ogarnąć co i jak. Warzymy razem z kumplem od 4 maja tego roku. Aktualnie z myślą o poczęstowaniu znajomych i dobrej zabawie....
                  2017-07-19, 15:31
                • Loading...
                • Koniec listy.
                Przetwarzanie...
                X