Pomocy

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter267
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2020.01
    • 1

    #1

    Pomocy

    Witam wszystkich
    Chciałbym zacząć przygodę z warzeniem własnego piwa wiec na początek kupiłem podstawowy sprzęt .Parę lat temu na pożyczonym sprzęcie udało mi się zrobić coś z brewkitów zrobił się też cydr . Zawsze to lepsze niż piwo ze sklepu. Ale do rzeczy fermentatory oraz resztę sprzętu kupiłem na OLX do tego był brewkit coopers DIY Beer 86 days Pilsner oraz słód 1.7 kg jasny malt.Zrobiłem tak jak przed laty z tym ,że teraz wsypałem drożdże od razu do brzeczki . Temperatura w momencie ich wsypywania 20 stopni . Przykryłem, rurka, temperatura 21,22 stopnie i nic nie pracuje dodam ,że brewkit był miesiąc po terminie . Poprzednie piwa buzowały po kilkunastu godzinach tym razem nic się nie dzieje.Nie mam doświadczenia więc nie bardzo wiem co robić wydaje mi się ,że drożdże opadły na dno , fermentator jest przeźroczysty więc je widać nie wiem może to jest rodzaj piwa z dolną fermentacją i trzeba mniejszej temperatury proszę o pomoc.
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Ile czasu minęło od zadania drożdży?

    Comment

    • michal89216
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.10
      • 43

      #3
      Jeśli to drożdże lagerowe, to w teorii górny pułap ich pracy to 15 stopni.

      Comment

      • peter26
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2020.01
        • 1

        #4
        Przepraszam , że nie odpisywałem ale zapomniałem hasła a stosując instrukcję ,,Zapomniałeś hasła'' nijak nie wychodziło dla tego piszę z innego loginu . Brzeczkę nastawiłem w piątek wieczorem do niedzieli stało w temp 22 stopnie i nic w niedzielę wyniosłem do piwnicy 12 stopni dzisiaj rano zauważyłem na powierzchni robi się kożuch w rurkę trochę jakby pcha ale nie pracuje ( różnica poziomu 1 cm ) nie wiem czy to tak ma być jeśli to jest dolna fermentacja czy jest to jakieś zakażenie jak wyciągnę rurkę to pachnie ładnie.

        Comment

        • krzysztoft
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2019.03
          • 5

          #5
          Jeżeli korzystasz z drożdży, które byly w zestawie, to powinieneś stosować się do instrukcji, a instrukcja mówi, że temperatura fermentacji to 18 - 24 °C. Nie wiem jakie drożdże są w brewkitach, ale zdaje się, że to jakieś "hybrydy", bo robiąc piwo z tego samego zestawu co ty oraz przeprowadzając fermentacje w 18 - 19 °C uzyskałem piwo, które rzeczywiście smakowało jak pils. Przenieś wiadro do cieplejszego miejsca, a po tygodniu będziesz miał piwo gotowe do zlania w butelki.
          Ostatnia zmiana dokonana przez krzysztoft; 2020-01-28, 13:26.

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • wirdar1
            Brewkit Czech Pils
            wirdar1
            Witam
            To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
            Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
            13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
            2023-03-21, 15:51
          • tomaszjanczyk
            Pierwsza próba - pytanie na CITO
            tomaszjanczyk
            Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

            W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

            Zaczynałem około 16:00.

            Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem...
            2020-04-22, 09:46
          • Zaiksik
            Trudne początki
            Zaiksik
            Witam
            Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
            Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
            Wszystko...
            2024-08-27, 17:13
          • RomaNzRumunii
            Pierwszy brewkit fermentacja cicha
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich browarników, jestem nowy na forum i świerzak amator w kwesti warzenia , to moja pierwsza warka dlatego nie rzucając się z motyką na słońce zdecydowałem się na "zupkę chińską" ☺. Może dla was banalne pytanie ale nie chcę nic skopać a po przeczytaniu wielu tematów...
            2021-01-25, 20:25
          • centris
            Potrzebuje pomocy piwowara
            centris
            Cześć,
            Kupiłem kompletny sprzęt z browaru restauracyjnego (5hl). Muszę go rozmontować i przewieź do mnie. Potrzebuje pomocy piwowara (oczywiście nie za darmo) w rozmontowaniu sprzętu, zrobieniu schematów żeby można go było później poskładać u mnie. A kiedyś pomocy w warzeniu....
            2025-01-07, 10:23
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...