Pomocy

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • peter267
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2020.01
    • 1

    Pomocy

    Witam wszystkich
    Chciałbym zacząć przygodę z warzeniem własnego piwa wiec na początek kupiłem podstawowy sprzęt .Parę lat temu na pożyczonym sprzęcie udało mi się zrobić coś z brewkitów zrobił się też cydr . Zawsze to lepsze niż piwo ze sklepu. Ale do rzeczy fermentatory oraz resztę sprzętu kupiłem na OLX do tego był brewkit coopers DIY Beer 86 days Pilsner oraz słód 1.7 kg jasny malt.Zrobiłem tak jak przed laty z tym ,że teraz wsypałem drożdże od razu do brzeczki . Temperatura w momencie ich wsypywania 20 stopni . Przykryłem, rurka, temperatura 21,22 stopnie i nic nie pracuje dodam ,że brewkit był miesiąc po terminie . Poprzednie piwa buzowały po kilkunastu godzinach tym razem nic się nie dzieje.Nie mam doświadczenia więc nie bardzo wiem co robić wydaje mi się ,że drożdże opadły na dno , fermentator jest przeźroczysty więc je widać nie wiem może to jest rodzaj piwa z dolną fermentacją i trzeba mniejszej temperatury proszę o pomoc.
  • Marcin_wc
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2005.09
    • 2115

    #2
    Ile czasu minęło od zadania drożdży?

    Comment

    • michal89216
      Kapral Kuflowy Chlupacz
      • 2017.10
      • 43

      #3
      Jeśli to drożdże lagerowe, to w teorii górny pułap ich pracy to 15 stopni.

      Comment

      • peter26
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2020.01
        • 1

        #4
        Przepraszam , że nie odpisywałem ale zapomniałem hasła a stosując instrukcję ,,Zapomniałeś hasła'' nijak nie wychodziło dla tego piszę z innego loginu . Brzeczkę nastawiłem w piątek wieczorem do niedzieli stało w temp 22 stopnie i nic w niedzielę wyniosłem do piwnicy 12 stopni dzisiaj rano zauważyłem na powierzchni robi się kożuch w rurkę trochę jakby pcha ale nie pracuje ( różnica poziomu 1 cm ) nie wiem czy to tak ma być jeśli to jest dolna fermentacja czy jest to jakieś zakażenie jak wyciągnę rurkę to pachnie ładnie.

        Comment

        • krzysztoft
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2019.03
          • 5

          #5
          Jeżeli korzystasz z drożdży, które byly w zestawie, to powinieneś stosować się do instrukcji, a instrukcja mówi, że temperatura fermentacji to 18 - 24 °C. Nie wiem jakie drożdże są w brewkitach, ale zdaje się, że to jakieś "hybrydy", bo robiąc piwo z tego samego zestawu co ty oraz przeprowadzając fermentacje w 18 - 19 °C uzyskałem piwo, które rzeczywiście smakowało jak pils. Przenieś wiadro do cieplejszego miejsca, a po tygodniu będziesz miał piwo gotowe do zlania w butelki.
          Ostatnia zmiana dokonana przez krzysztoft; 2020-01-28, 13:26.

          Comment

          Przetwarzanie...
          X