Witam wszystkich
Chciałbym zacząć przygodę z warzeniem własnego piwa wiec na początek kupiłem podstawowy sprzęt .Parę lat temu na pożyczonym sprzęcie udało mi się zrobić coś z brewkitów zrobił się też cydr . Zawsze to lepsze niż piwo ze sklepu. Ale do rzeczy fermentatory oraz resztę sprzętu kupiłem na OLX do tego był brewkit coopers DIY Beer 86 days Pilsner oraz słód 1.7 kg jasny malt.Zrobiłem tak jak przed laty z tym ,że teraz wsypałem drożdże od razu do brzeczki . Temperatura w momencie ich wsypywania 20 stopni . Przykryłem, rurka, temperatura 21,22 stopnie i nic nie pracuje dodam ,że brewkit był miesiąc po terminie . Poprzednie piwa buzowały po kilkunastu godzinach tym razem nic się nie dzieje.Nie mam doświadczenia więc nie bardzo wiem co robić wydaje mi się ,że drożdże opadły na dno , fermentator jest przeźroczysty więc je widać nie wiem może to jest rodzaj piwa z dolną fermentacją i trzeba mniejszej temperatury proszę o pomoc.
Chciałbym zacząć przygodę z warzeniem własnego piwa wiec na początek kupiłem podstawowy sprzęt .Parę lat temu na pożyczonym sprzęcie udało mi się zrobić coś z brewkitów zrobił się też cydr . Zawsze to lepsze niż piwo ze sklepu. Ale do rzeczy fermentatory oraz resztę sprzętu kupiłem na OLX do tego był brewkit coopers DIY Beer 86 days Pilsner oraz słód 1.7 kg jasny malt.Zrobiłem tak jak przed laty z tym ,że teraz wsypałem drożdże od razu do brzeczki . Temperatura w momencie ich wsypywania 20 stopni . Przykryłem, rurka, temperatura 21,22 stopnie i nic nie pracuje dodam ,że brewkit był miesiąc po terminie . Poprzednie piwa buzowały po kilkunastu godzinach tym razem nic się nie dzieje.Nie mam doświadczenia więc nie bardzo wiem co robić wydaje mi się ,że drożdże opadły na dno , fermentator jest przeźroczysty więc je widać nie wiem może to jest rodzaj piwa z dolną fermentacją i trzeba mniejszej temperatury proszę o pomoc.
Comment