Chmielenie na zimno.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Brandis
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.01
    • 12

    Chmielenie na zimno.

    Po raz pierwszy robię piwo które chmiele na zimno. W piątek wrzuciłem na cicha torebkę z chmielem , no i dzisiaj postanowiłem zajrzeć i moim oczom ukazała się coś takiego https://zapodaj.net/159d791bc8bf3.jpg.html.
    Co prawda z fermentatora pachnie ładnie , niby czytałem że chmielenie na zimno powoduje ze coś tam się na powierzchni pojawia , ale wole się upewnić czy na pewno to tak powinno wyglądać .
  • michal89216
    Kapral Kuflowy Chlupacz
    • 2017.10
    • 43

    #2
    Za wiele na focie nie widać, ale niepokojących rzeczy nie zauważyłem. Na przyszłość dobrze jest wrzucić woreczek z chmielem obciążony, żeby był zanurzony w całości, a i sam worek mógłby być większy, żeby chmiel się nie zbijał.

    PS. prawie tydzień z chmielem na cichej może dać Ci nieprzyjemną łodygę, moim zdaniem optymalnie jest ok. 48 godzin.
    Ostatnia zmiana dokonana przez michal89216; 2020-02-06, 14:01.

    Comment

    • anteks
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛
      • 2003.08
      • 10787

      #3
      Chmielenie w woreczku jest mało efektywne, do tego pływa na powierzchni to proszenie sie o problemy
      Mniej książków więcej piwa

      Comment

      • Brandis
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2018.01
        • 12

        #4
        Niestety taki woreczek mialem fabrycznie do brewkita. Jak wruce do domu to go wylowie a jutro rozlew.
        Ostatnia zmiana dokonana przez Brandis; 2020-02-06, 18:34.

        Comment

        Przetwarzanie...
        X