Znajomy z pracy podarował mi ostatnio butelkę samowyrobnego piwa z brewkitu. Pierwszy raz miałem z takowym do czynienia, bo wstyd się przyznać - do tej pory piłem mniej lub bardziej markowe koncerniaki. Nawet nigdy nie próbowałem piw rzemieślniczych, bo u nas trudno dostać coś, co nie pochodzi od wielkiego koncernu. Z drugiej strony sam nigdy specjalnie ich nie szukałem. Ale to piwo od kumpla było zupełnie inne niż te, które znam. Miało głęboki, rdzawobrązowy kolor i było dość mętne, smak - przyjemnie goryczkowy z lekkim akcentem kawy, piana opadła zanim zdążyłem sięgnąć po szklankę : D
Ale do rzeczy - chciałbym na próbę zrobić takie piwko, ale nie wiem, które brewkity są warte uwagi i jak się do tego zabrać. Czy wystarczy rozpuścić ekstrakt w pojemniku fermentacyjnym czy trzeba go zagotować? No i czego użyć do fermentacji/refermentacji? Słyszałem, że najlepszy byłby ekstrakt słodowy niechmielony, ale wtedy koszt piwa dramatycznie wzrośnie
Ale do rzeczy - chciałbym na próbę zrobić takie piwko, ale nie wiem, które brewkity są warte uwagi i jak się do tego zabrać. Czy wystarczy rozpuścić ekstrakt w pojemniku fermentacyjnym czy trzeba go zagotować? No i czego użyć do fermentacji/refermentacji? Słyszałem, że najlepszy byłby ekstrakt słodowy niechmielony, ale wtedy koszt piwa dramatycznie wzrośnie
Comment