Hej Witam wszystkim użytkowników legendarnego forum
Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy którym potrzebuję pomocy w ułożeniu sposobu chmielenia
Zdecydowałem się na piwo które zadowoli kubki smakowe domowników:
- na dobry powrót -> na bazie ekstraktów,
- chmielone głównie na aromat w stylu NEIPA,
- nie musi być "soczkowate" jak klasyczna NEIPA wytrawność/klarowność na poziomie west coast'a,
- docelowo 30-35 IBU
- 13-14 BLG (18-19 litrów z dwóch ekstraktów Bruntala jasnego)
- aktualnie wyposażyłem się w 3 chmiele po 90 gramów każdy: Mosaic 2018, Citra 2019 i Amarillo 2019
- drożdzę US05.
Planowałem zmieszać wszystkie 3 chmiele i podzielić na 4 równe częsci po 67,5g (razem 270 g):
1. 67,5g Chmielenie na 0 min zagotowanej brzeczki (mniejsza ilość o wyższym BLG, którą następnie będę chłodził stopniowo dodając wody do uzyskania 13 blg)
2. 67,5g Chmielenie na whrlpoolu po schłodzeniu brzeczki do 80 stopni
3. 67,5g W czasie fermentacji burzliwej
4. 67,5g W czasie fermentacji cichej
Zastanawiam się czy takie zmieszanie chmieli da porządaną goryczkę, smak i aromat czy może jednak w troche inny sposób rozplanować proporcje chmieli w poszczególnych dawkach.
Będe wdzięczny za wszelkie sugestie
Na początku zaznaczę że na swoim koncie mam skromne 5 warek z zacieraniem. Ostatnia miała miejsce prawie 1,5 roku temu. Chciałbym wrócic do tego zajęcia i na początek wymyśliłem sobie uważenie piwa na bazie ekstraktów, przy którym potrzebuję pomocy w ułożeniu sposobu chmielenia
Zdecydowałem się na piwo które zadowoli kubki smakowe domowników:
- na dobry powrót -> na bazie ekstraktów,
- chmielone głównie na aromat w stylu NEIPA,
- nie musi być "soczkowate" jak klasyczna NEIPA wytrawność/klarowność na poziomie west coast'a,
- docelowo 30-35 IBU
- 13-14 BLG (18-19 litrów z dwóch ekstraktów Bruntala jasnego)
- aktualnie wyposażyłem się w 3 chmiele po 90 gramów każdy: Mosaic 2018, Citra 2019 i Amarillo 2019
- drożdzę US05.
Planowałem zmieszać wszystkie 3 chmiele i podzielić na 4 równe częsci po 67,5g (razem 270 g):
1. 67,5g Chmielenie na 0 min zagotowanej brzeczki (mniejsza ilość o wyższym BLG, którą następnie będę chłodził stopniowo dodając wody do uzyskania 13 blg)
2. 67,5g Chmielenie na whrlpoolu po schłodzeniu brzeczki do 80 stopni
3. 67,5g W czasie fermentacji burzliwej
4. 67,5g W czasie fermentacji cichej
Zastanawiam się czy takie zmieszanie chmieli da porządaną goryczkę, smak i aromat czy może jednak w troche inny sposób rozplanować proporcje chmieli w poszczególnych dawkach.
Będe wdzięczny za wszelkie sugestie
Comment