Pierwsza próba - pytanie na CITO

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomaszjanczyk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2020.04
    • 1

    #1

    Pierwsza próba - pytanie na CITO

    Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

    W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

    Zaczynałem około 16:00.

    Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem drożdże.

    W tym momencie (około 17:00) temperatura w fermentorze wynosiła 30 stopni. Przeczekałem około 4h i spadła do 25. Przez ten czas (w sumie około 5h) drożdże nadal uwadniały się w wodzie.

    Stwierdziłem, że te drożdże nie mogą się dłużej uwadniać, więc wlałem je do fermentora i całość zamknąłem. Przeniosłem do pomieszczenia, w którym panuje około 18 stopni.

    Dziś rano sytuacja wygląda tak, że temperatura w fermentorze wynosi 20,5 stopnia, w rurce cisza.

    Mam spore doświadczenia z produkcją wina, więc mogę powiedzieć, że:
    - drożdże uwodniły się ok, była ładna pianka
    - fermentor jest szczelny (podciśnienie w rurce)
    - po zakręceniu fermentorem w rurce bulgocze i zapach wydaje się być ok.

    Ja rozumiem, że nie postąpiłem idealnie - wiadomo. Pytanie jest bardziej, czy z opisu wynika, że zarżnąłem drożdże, czy też raczej nie ma podstaw do takiego wniosku?

    Obecnie mam do wyboru dwa pomieszczenie, w których mogę trzymać fermentor. W jednym jest około 21 stopni a w drugim 18. W którym z nich lepiej go postawić?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10794

    #2
    Trzymaj w tych 18, drozdze powinny przezyć
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Meridian49
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2019.10
      • 4

      #3
      Przy okazji i ja mam pytanie. Licząc BLG z brzeczki nastawnej Milk Stouta, podaje się to które wychodzi z laktozą czy odejmuje się od wyniku odpowiednią liczbę stopni, które laktoza dodała. Celując np.: w 13 stopni BLG, od początku układam zacier tak żeby dało mi w nastawnej 11 stopni + ~2 stopnie z laktozy czy 13 stopni i pomija się te dwa stopnie więcej z laktozy?

      Comment

      • yavo
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🥛🥛🥛🥛
        • 2009.03
        • 910

        #4
        Ja podaję bez laktozy.

        Comment

        • Meridian49
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2019.10
          • 4

          #5
          Dzięki

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Daray
            Brak wyraźniej fermentacji po 48h
            Daray
            Dzień dobry,

            W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

            Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
            2023-03-13, 20:01
          • RomaNzRumunii
            Vienna lager bardzo wolną fermentacja
            RomaNzRumunii
            Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14...
            2022-01-25, 16:05
          • wirdar1
            Brewkit Czech Pils
            wirdar1
            Witam
            To mój pierwszy brewkit na 1kg polepszaczu piwa i drożdżach saflager W34/70 zrobiłem 1 marca temperatura w piwnicy 14/15 stopni.21litrów a BLG 14.5
            Prawie przestało bulgotać około 10 marca zmierzyłem BLG i było 5.
            13 marca znowu mierzyłem i dalej to samo więc przelałem...
            2023-03-21, 15:51
          • Piotr7
            drożdże dla początkującego
            Piotr7
            Witam!
            Jestem nowy w warzeniu. Bardzo lubię piwo, jego koneserem jestem od dawna. i dlatego zdecydowałem się zacząć warzyć.
            Wciąż przeglądam forum, jest tu mnóstwo informacji i jeszcze wiele do nauczenia się. ale chciałbym się dowiedzieć jakie drożdże polecacie dla początkującego?...
            2024-12-09, 13:24
          • SielskieWzgorze
            Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
            SielskieWzgorze
            Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

            W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
            ...
            2024-02-19, 09:28
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...