Pierwsza próba - pytanie na CITO

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • tomaszjanczyk
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2020.04
    • 1

    Pierwsza próba - pytanie na CITO

    Jestem nowy, więc po pierwsze witam wszystkich serdecznie.

    W skrócie. Pierwsza próba zrobienia piwa. Brewkit + słód. Fermentor, nastaw 23l.

    Zaczynałem około 16:00.

    Zagotowałem brewkit + słód, rozrobiłem z zimną wodą do 23l. W międzyczasie uwodniłem drożdże.

    W tym momencie (około 17:00) temperatura w fermentorze wynosiła 30 stopni. Przeczekałem około 4h i spadła do 25. Przez ten czas (w sumie około 5h) drożdże nadal uwadniały się w wodzie.

    Stwierdziłem, że te drożdże nie mogą się dłużej uwadniać, więc wlałem je do fermentora i całość zamknąłem. Przeniosłem do pomieszczenia, w którym panuje około 18 stopni.

    Dziś rano sytuacja wygląda tak, że temperatura w fermentorze wynosi 20,5 stopnia, w rurce cisza.

    Mam spore doświadczenia z produkcją wina, więc mogę powiedzieć, że:
    - drożdże uwodniły się ok, była ładna pianka
    - fermentor jest szczelny (podciśnienie w rurce)
    - po zakręceniu fermentorem w rurce bulgocze i zapach wydaje się być ok.

    Ja rozumiem, że nie postąpiłem idealnie - wiadomo. Pytanie jest bardziej, czy z opisu wynika, że zarżnąłem drożdże, czy też raczej nie ma podstaw do takiego wniosku?

    Obecnie mam do wyboru dwa pomieszczenie, w których mogę trzymać fermentor. W jednym jest około 21 stopni a w drugim 18. W którym z nich lepiej go postawić?
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10788

    #2
    Trzymaj w tych 18, drozdze powinny przezyć
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • Meridian49
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2019.10
      • 4

      #3
      Przy okazji i ja mam pytanie. Licząc BLG z brzeczki nastawnej Milk Stouta, podaje się to które wychodzi z laktozą czy odejmuje się od wyniku odpowiednią liczbę stopni, które laktoza dodała. Celując np.: w 13 stopni BLG, od początku układam zacier tak żeby dało mi w nastawnej 11 stopni + ~2 stopnie z laktozy czy 13 stopni i pomija się te dwa stopnie więcej z laktozy?

      Comment

      • yavo
        Kapitan Lagerowej Marynarki
        🥛🥛🥛🥛
        • 2009.03
        • 910

        #4
        Ja podaję bez laktozy.

        Comment

        • Meridian49
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2019.10
          • 4

          #5
          Dzięki

          Comment

          Przetwarzanie...
          X