Hej. Jestem już po kilku warkach, głównie IPY i APY bo to moje ulubione klimaty. Ale chciałbym uwarzyć pierwszego lagera. Mam warunki by fermentować w dowolnej temperaturze. Chciałbym jakiś fajny przepis na Pilznera ale który miałby dużo goryczki może nawet z amerykańskimi nutami. Ale bardziej chyba nutami niż po prostu nawalić amerykańskiego chmielu. Poratuje ktoś jakimiś wskazówkami?
Pierwszy Pilzner
Collapse
X
-
Piłeś American Lagera? To dosyć dziwne zestawienie i z tego jak się sprzedawał w znajomym browarze to śmiem twierdzić, że nie wielu ma zwolenników.
Jeśli nadal chcesz go uwarzyć ale w wersji z "Ameryką w tle" to wystarczy zamienić ostatnią partię chmielu w dowolnym przepisie który Ci sie spodoba, na jakiś amerykański chmiel raczej z czystym profilem, bez zbytnich cytrusów."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
Comment