Hej. Jestem już po kilku warkach, głównie IPY i APY bo to moje ulubione klimaty. Ale chciałbym uwarzyć pierwszego lagera. Mam warunki by fermentować w dowolnej temperaturze. Chciałbym jakiś fajny przepis na Pilznera ale który miałby dużo goryczki może nawet z amerykańskimi nutami. Ale bardziej chyba nutami niż po prostu nawalić amerykańskiego chmielu. Poratuje ktoś jakimiś wskazówkami?
Pierwszy Pilzner
Collapse
X
-
Piłeś American Lagera? To dosyć dziwne zestawienie i z tego jak się sprzedawał w znajomym browarze to śmiem twierdzić, że nie wielu ma zwolenników.
Jeśli nadal chcesz go uwarzyć ale w wersji z "Ameryką w tle" to wystarczy zamienić ostatnią partię chmielu w dowolnym przepisie który Ci sie spodoba, na jakiś amerykański chmiel raczej z czystym profilem, bez zbytnich cytrusów."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Related Topics
Collapse
-
Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...-
Channel: Austria
-
-
Znalazłem to piwo w Dino. Ostatnia butelka kosztowała 4,69zł. Dużo, ale myślę sobie, spróbuję. Może to piwo pokaże jakiś smak. I mamy niespodziankę. Piwo ma smak. Barwa słomkowa. Piana niezła. Zapach chmielowy. W smaku chmiel, delikatny nuty ziołowo-słodkawe. Dość oryginalny w smaku...
-
Channel: Piwo - konkretnie
2024-08-06, 14:16 -
-
Ekstrakt 11.8*, alko 4.9%, IBU 27.
Piana - sporo na początku potem grubsza warstwa.
Lacing - trochę było.
Barwa - złoto.
Gaz - średni.
Aromat - zbożowość na lagerowej owocowości.
Smak - słodkawe, nuta ziołowa (ciężko to zidentyfikować jakimś...-
-
-
Browar z Żywca.
Ekstrakt 11*, alko 4.5%
Piana - na dłużej pełna warstewka.
Lacing - sporo.
Gaz - średni.
Barwa - jasne złoto.
Aromat - lekko chmiel i słód.
Smak - słodkawe, ziołowe (przypominające posmaki Żateckiego). Lekka Goryczka....-
-
-
Wystarczy przespacerować pieszo z dostojnej starówki kilkanaście minut by znaleźć się w bardziej skromnej zabudowie przeplatanej kamienicami i drewnianymi domami.
W jednej z takich uliczek mieści się browar Trofeja, który na miejscu posiada wyszynk. Moim zdaniem nie jest to klasyczny...3 Photos-
Channel: Łotwa
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment