Pierwszy Pilzner

Collapse
X

• Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • DraveS
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2017.12
    • 16

Pierwszy Pilzner

Hej. Jestem już po kilku warkach, głównie IPY i APY bo to moje ulubione klimaty. Ale chciałbym uwarzyć pierwszego lagera. Mam warunki by fermentować w dowolnej temperaturze. Chciałbym jakiś fajny przepis na Pilznera ale który miałby dużo goryczki może nawet z amerykańskimi nutami. Ale bardziej chyba nutami niż po prostu nawalić amerykańskiego chmielu. Poratuje ktoś jakimiś wskazówkami?
  • fidoangel
    Major Piwnych Rewolucji
    🥛🥛🥛
    • 2005.07
    • 3491

Piłeś American Lagera? To dosyć dziwne zestawienie i z tego jak się sprzedawał w znajomym browarze to śmiem twierdzić, że nie wielu ma zwolenników.

Jeśli nadal chcesz go uwarzyć ale w wersji z "Ameryką w tle" to wystarczy zamienić ostatnią partię chmielu w dowolnym przepisie który Ci sie spodoba, na jakiś amerykański chmiel raczej z czystym profilem, bez zbytnich cytrusów.
    "nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)

Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))

Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
    Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
    Sprawdź >>>Przewodnik<<<

Comment

Related Topics

Collapse

• dadek
      Austria,Wiedeń,Mariahilfer Str.156-158, Brauhof Wien Fünfhaus/Kaltenhauser Botschaft
      dadek
      Kolejny wiedeński browar odwiedziliśmy na zakończenie dnia 29.04.2024.
      Wielka, stylowa, 5-piętrowa kamienica o pięknie zdobionej białej elewacji, znajduje się w dzielnicy Füfhaus w odległości 600 m od dworca Wien Westbahnhof. Mieści się tu 4-gwiazdkowy hotel, a od 2019 roku także...
      2024-05-23, 01:04
    • AaLeX
      Połczyn-Zdrój, Ultimate Hopped Połczyn Pilzner
      AaLeX
      Znalazłem to piwo w Dino. Ostatnia butelka kosztowała 4,69zł. Dużo, ale myślę sobie, spróbuję. Może to piwo pokaże jakiś smak. I mamy niespodziankę. Piwo ma smak. Barwa słomkowa. Piana niezła. Zapach chmielowy. W smaku chmiel, delikatny nuty ziołowo-słodkawe. Dość oryginalny w smaku...
      2024-08-06, 14:16
    • Javox
      Tyskie, Tyskie Pilzner
      Javox
      Ekstrakt 11.8*, alko 4.9%, IBU 27.

Piana - sporo na początku potem grubsza warstwa.
      Lacing - trochę było.
      Barwa - złoto.
      Gaz - średni.
      Aromat - zbożowość na lagerowej owocowości.
      Smak - słodkawe, nuta ziołowa (ciężko to zidentyfikować jakimś...
      2023-07-26, 07:40
    • Javox
      ?, [Wawrzyniec] Pilzner
      Javox
      Browar z Żywca.

Ekstrakt 11*, alko 4.5%

Piana - na dłużej pełna warstewka.
      Lacing - sporo.
      Gaz - średni.
      Barwa - jasne złoto.
      Aromat - lekko chmiel i słód.
      Smak - słodkawe, ziołowe (przypominające posmaki Żateckiego). Lekka Goryczka....
      2023-03-26, 22:45
    • bastion
      Łotwa, Ryga, Avotu Iela 74, Alus Rume Trofeja.
      bastion
      Wystarczy przespacerować pieszo z dostojnej starówki kilkanaście minut by znaleźć się w bardziej skromnej zabudowie przeplatanej kamienicami i drewnianymi domami.
      W jednej z takich uliczek mieści się browar Trofeja, który na miejscu posiada wyszynk. Moim zdaniem nie jest to klasyczny...
      2023-03-14, 23:29
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...