No więc sprawa wygląda bardzo prosto, właśnie skończyłem gotować piwo i nagle mnie olśniło, że zapomniałem zamówić drożdzy XD Przechodząc do sedna, czy mogę przelać piwo do fermenatora i dodać drożdze jutro, pojutrze? Czy mam odrazu wszystko wylać i lepiej planować przyszłe zakupy? Z góry dzięki za odpowiedź, pozdrawiam.
Potrzebuje porady
Collapse
X
-
Tagi: brak
-
Dodać następnego dnia jak najbardziej. Np. przy lagerach zdarza mi się tak robić - chłodzę do kilkunastu-dwudziestu kilku stopni, zlewam do fermentora, znoszę do zimnej piwnicy i po dobie dodaję drożdże do brzeczki o właściwej temperaturze. Pojutrze miałbym już niepokój.
Nie wiem jaki piwo warzysz, ale jeśli nie dasz rady szybko kupić drożdży, czy zorganizować gęstwy od innego piwowara domowego, pamiętaj, że możesz z powodzeniem dodać drożdże piekarnicze i może nie osiągniesz planowanego efektu, to będzie to jakiś sposób na uratowanie sytuacji (np. zamiast planowanego pilsa dostaniesz piwo zagrodowe).
Każde zwierzę koi dotyk
BlaszonyComment
-
Dziękuje za odpowiedzi, drożdże dodam najszybciej jak będę mógł. Dam wam później znać, czy coś z tego wyszło.Comment
Related Topics
Collapse
-
Cześć,
Kupiłem kompletny sprzęt z browaru restauracyjnego (5hl). Muszę go rozmontować i przewieź do mnie. Potrzebuje pomocy piwowara (oczywiście nie za darmo) w rozmontowaniu sprzętu, zrobieniu schematów żeby można go było później poskładać u mnie. A kiedyś pomocy w warzeniu....2025-01-07, 10:23 -
Cześć, szukam lodówki na potrzeby fermentacji, nie ma nikt zbędnej?
Mowa o elektrycznej oczywiście
Pozdrawiam-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
-
Dzień Dobry
To mój pierwszy post i pierwszy dzień pobytu na forum - potrzebuję pomocy. Organizuję imprezę - jedną z atrakcji miało być własne piwo, kupiłem butelki, etykiety, kapsle, uwarzyłem - ale piwo się popsuło. Do imprezy zostały 2 tygodnie - może ktoś wie, jaki...-
Channel: Poszukuję miejsca...
-
-
Witam, mam taki problem otóż ważyłem moje pierwsze piwo z brewkitu i przy przenoszeniu fermentor zaciągnął wodę z rurki, byka tam z 20 min, czy coś może się złego stać?
-
Channel: Kołyska piwowarska
-
-
Witam wszystkich,
Sprzedam komplet:
Fermentor G30 conical fermentet pro
Osłonę Grainfather Conical Coat
Pompę GF cooling pump kit.
Fermentor zakupiony w czerwcu 2022, jeden raz używany, więc jak nowy.
Cena 3000 PLN.1 Photo-
Channel: Targowisko piwowarskie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment