Oktoberfestbier temperatura fermentacji

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • smir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.09
    • 4

    Oktoberfestbier temperatura fermentacji

    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    - słód pilzneński 3.2 kg
    - słód monachijski typ I Weyemann 0.8 kg
    - słód Carapils Weyermann 0.2 kg
    - słód Caramunich typ I Weyermann 0.2 kg
    - chmiel Spalt Selecr 30g
    - chmiel Mount Hood 30g
    - drożdże Saflager W34/7- 11.5 g
    Oczywiście są wskazówki do warzenia. Zastanowiła mnie jednak temperatura fermentacji: burzliwa 9-10 C a następnie cicha 2-4 C. Czy jest tu jakiś błąd czy rzeczywiście cicha fermentacja w tym stylu musi odbywać się w takiej temp? Jeśli tak to przy obecnych temperaturach musiałbym chyba piwo fermentować w mojej starej lodówce.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 23926

    #2
    Jest zgodne ze stylem. W lodówce na pewno łatwiej utrzymać stałą temperaturę, bo jej wahań drożdże nie lubią.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    Przetwarzanie...
    X