Oktoberfestbier temperatura fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • smir
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2018.09
    • 4

    #1

    Oktoberfestbier temperatura fermentacji

    Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
    - słód pilzneński 3.2 kg
    - słód monachijski typ I Weyemann 0.8 kg
    - słód Carapils Weyermann 0.2 kg
    - słód Caramunich typ I Weyermann 0.2 kg
    - chmiel Spalt Selecr 30g
    - chmiel Mount Hood 30g
    - drożdże Saflager W34/7- 11.5 g
    Oczywiście są wskazówki do warzenia. Zastanowiła mnie jednak temperatura fermentacji: burzliwa 9-10 C a następnie cicha 2-4 C. Czy jest tu jakiś błąd czy rzeczywiście cicha fermentacja w tym stylu musi odbywać się w takiej temp? Jeśli tak to przy obecnych temperaturach musiałbym chyba piwo fermentować w mojej starej lodówce.
  • ART
    mAD'MINd
    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2001.02
    • 24006

    #2
    Jest zgodne ze stylem. W lodówce na pewno łatwiej utrzymać stałą temperaturę, bo jej wahań drożdże nie lubią.
    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • SielskieWzgorze
      Pierwsze warki - Czeski Leżak, Koźlarz
      SielskieWzgorze
      Witam serdecznie wszystkich piwowarów.

      W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza".
      ...
      2024-02-19, 09:28
    • woosaa
      Przyspieszona cicha
      woosaa
      Mam problem.Rano zakończyła sie burzliwa fermentacja i przelałem na cichą. Teraz patrzę i niestety fermentator z cichą gdzieś na spodzie przecieka.Czy lepiej zakończyć fermentacje czy przelać do tanka po burzliwej? Szkoda piwa,bo wyszło bardzo fajne.Na nowy tank to nawet po zamówieniu to...
      2025-01-09, 16:18
    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • Zaiksik
      Trudne początki
      Zaiksik
      Witam
      Nie jestem pewien czy jest to dobre miejsce na takie pytania,ale spróbuję...najwyżej admin mnie gdzieś przekieruje...
      Jestem całkowitym nowicjuszem jeśli chodzi o warzenie piwa, naoglądałem się filmów pewnego Pana i cóż... pierwsza warka z brewkitu nastawiona...
      Wszystko...
      2024-08-27, 17:13
    • darekd
      Porta Coeli, Vorkloster Zwickl
      darekd
      Morawski przyklasztorny (cysterki) browar był dokładnie opisany przez Kolegów:

      https://www.browar.biz/forum/piwo/pi...ar-porta-coeli
      ...
      2024-06-25, 21:51
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...