Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
- słód pilzneński 3.2 kg
- słód monachijski typ I Weyemann 0.8 kg
- słód Carapils Weyermann 0.2 kg
- słód Caramunich typ I Weyermann 0.2 kg
- chmiel Spalt Selecr 30g
- chmiel Mount Hood 30g
- drożdże Saflager W34/7- 11.5 g
Oczywiście są wskazówki do warzenia. Zastanowiła mnie jednak temperatura fermentacji: burzliwa 9-10 C a następnie cicha 2-4 C. Czy jest tu jakiś błąd czy rzeczywiście cicha fermentacja w tym stylu musi odbywać się w takiej temp? Jeśli tak to przy obecnych temperaturach musiałbym chyba piwo fermentować w mojej starej lodówce.
- słód pilzneński 3.2 kg
- słód monachijski typ I Weyemann 0.8 kg
- słód Carapils Weyermann 0.2 kg
- słód Caramunich typ I Weyermann 0.2 kg
- chmiel Spalt Selecr 30g
- chmiel Mount Hood 30g
- drożdże Saflager W34/7- 11.5 g
Oczywiście są wskazówki do warzenia. Zastanowiła mnie jednak temperatura fermentacji: burzliwa 9-10 C a następnie cicha 2-4 C. Czy jest tu jakiś błąd czy rzeczywiście cicha fermentacja w tym stylu musi odbywać się w takiej temp? Jeśli tak to przy obecnych temperaturach musiałbym chyba piwo fermentować w mojej starej lodówce.
Comment