porada dotycząca temperatury

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • balon91
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2021.07
    • 5

    #1

    porada dotycząca temperatury

    Witam serdecznie.
    Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
    Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
    Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę.
    Niestety od poniedziałku zapowiadają upały.
    Stąd moje pytanie czy mogę przenieść fermentator do piwnicy? Tam myślę będzie trochę niższa temperatura, nie chciał bym aby piwko sikisło.
    I ile musi tak fermentować? Poźniej planuje przeprowadzić fermentację cichą.
    Piwo z brewkitu CZECH PILSNER PREMIUM BREWKIT

    proszę o porady
    pozdrawiam
  • Krakus
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛
    • 2007.04
    • 204

    #2
    Hej. Rozumiem, że użyłeś drożdży dolnej fermentacji? Takie lubią raczej trochę niższą temperaturę. Ja bym przeniósł.

    Comment

    • balon91
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2021.07
      • 5

      #3
      Użyłem drożdży dołączonych do zestawu. Nie było napisane czy są górnej czy dolnej fermentacji. Ale chyba górnej ponieważ nie opadły na dno.

      Comment

      • Krakus
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        🥛🥛🥛
        • 2007.04
        • 204

        #4
        Pilsner jest piwem dolnej fermentacji, więc jeżeli użyłeś drożdży z zestawu, to raczej dolnej. Chyba że sprzedawca tego zestawu nie ma zielonego pojęcia o piwach.

        Comment

        • zasada
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          🥛🥛🥛🥛
          • 2007.05
          • 240

          #5
          Cześć,
          przeniesienie do niższej temperatury po dwóch-trzech dniach fermentacji w temperaturze pokojowej raczej do niczego nie posłuży. Większość cukrów będzie zjedzona, aromaty rozpuszczalnikowe, bimbrowe, zielonejabluszko naprodukowane.

          Porady? Poznaj warunki jakie masz (może piwnica ma stabilne 16*C), dobieraj drożdże do warunków (w 23*C kwejki sobie poradzą). No i nie zrażaj się bo pierwsze piwo nawet jak jest niesmaczne, jest najsmaczniejsze.

          Wstaw linka do brewkitu.
          Pozdrawiam
          Każde zwierzę koi dotyk
          Blaszony

          Comment

        • balon91
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2021.07
          • 5

          #6
          Cześć piwo stoi już prawie tydzień i mam wrażenie że fermentacja się zatrzymała.
          Click image for larger version

Name:	BLG.jpg
Views:	100
Size:	14,7 KB
ID:	2319321

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Jakubdan
            Porada dla nowicjusza
            Jakubdan
            Cześć, wazę swoje pierwsze piwo z brekwitu Gozdawa Amber Lager i mam pytanie bo nie wiem czy do końca wszystko dobrze robię. Wszystko zrobiłem tak jak pisze w instrukcji na początku fermentacji było 14-15 blg trzymałem przez 48h w 21* a następnie schłodziłem, ze względu ze nie miałem żadnego...
            2021-09-30, 21:16
          • Petitpierre
            25-27.08.2023, Rzeszów, VII Rzeszowski Festiwal Piwa
            Petitpierre
            Tym razem również od piątku, ale dopiero od 16:00, choć o 17:00 niektórzy byli na etapie "chmielenia." Gdzieś z boku Lord Jack'a coś tam ponastawiane, na głównej płycie Rynku, tylko takie postojówki, stolik wysoki, postaw se piwo i stój jak ten... prezes. Nie ma gdzie opłukać...
            2023-08-25, 20:15
          • peter267
            Pomocy
            peter267
            Witam wszystkich
            Chciałbym zacząć przygodę z warzeniem własnego piwa wiec na początek kupiłem podstawowy sprzęt .Parę lat temu na pożyczonym sprzęcie udało mi się zrobić coś z brewkitów zrobił się też cydr . Zawsze to lepsze niż piwo ze sklepu. Ale do rzeczy fermentatory...
            2020-01-26, 13:04
          • jacekn1
            Fermentator stożkowy
            jacekn1
            Czy ktoś używa taki fermentator, proszę o opinię.http://domowybrowarek.pl/pl/fermenta...-5904730245012
            2017-10-17, 16:31
          • dadek
            Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
            dadek
            Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
            2023-12-05, 00:56
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...