Witam serdecznie.
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę.
Niestety od poniedziałku zapowiadają upały.
Stąd moje pytanie czy mogę przenieść fermentator do piwnicy? Tam myślę będzie trochę niższa temperatura, nie chciał bym aby piwko sikisło.
I ile musi tak fermentować? Poźniej planuje przeprowadzić fermentację cichą.
Piwo z brewkitu CZECH PILSNER PREMIUM BREWKIT
proszę o porady
pozdrawiam
Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę.
Niestety od poniedziałku zapowiadają upały.
Stąd moje pytanie czy mogę przenieść fermentator do piwnicy? Tam myślę będzie trochę niższa temperatura, nie chciał bym aby piwko sikisło.
I ile musi tak fermentować? Poźniej planuje przeprowadzić fermentację cichą.
Piwo z brewkitu CZECH PILSNER PREMIUM BREWKIT
proszę o porady
pozdrawiam
Comment