porada dotycząca temperatury

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • balon91
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2021.07
    • 5

    porada dotycząca temperatury

    Witam serdecznie.
    Właśnie zacząłem warzyć swoje pierwsze piwo.
    Niestety nie pomyślałem o temperaturze, mianowicie aktualnie fermentator stoi w kuchni w temp 23 stopnie Celsjusza.
    Z tego co widzę drożdże ładnie wzięły się do roboty bo ładnie bulgoczę przez rurkę.
    Niestety od poniedziałku zapowiadają upały.
    Stąd moje pytanie czy mogę przenieść fermentator do piwnicy? Tam myślę będzie trochę niższa temperatura, nie chciał bym aby piwko sikisło.
    I ile musi tak fermentować? Poźniej planuje przeprowadzić fermentację cichą.
    Piwo z brewkitu CZECH PILSNER PREMIUM BREWKIT

    proszę o porady
    pozdrawiam
  • Krakus
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛
    • 2007.04
    • 204

    #2
    Hej. Rozumiem, że użyłeś drożdży dolnej fermentacji? Takie lubią raczej trochę niższą temperaturę. Ja bym przeniósł.

    Comment

    • balon91
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2021.07
      • 5

      #3
      Użyłem drożdży dołączonych do zestawu. Nie było napisane czy są górnej czy dolnej fermentacji. Ale chyba górnej ponieważ nie opadły na dno.

      Comment

      • Krakus
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        🥛🥛🥛
        • 2007.04
        • 204

        #4
        Pilsner jest piwem dolnej fermentacji, więc jeżeli użyłeś drożdży z zestawu, to raczej dolnej. Chyba że sprzedawca tego zestawu nie ma zielonego pojęcia o piwach.

        Comment

        • zasada
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          🥛🥛🥛
          • 2007.05
          • 232

          #5
          Cześć,
          przeniesienie do niższej temperatury po dwóch-trzech dniach fermentacji w temperaturze pokojowej raczej do niczego nie posłuży. Większość cukrów będzie zjedzona, aromaty rozpuszczalnikowe, bimbrowe, zielonejabluszko naprodukowane.

          Porady? Poznaj warunki jakie masz (może piwnica ma stabilne 16*C), dobieraj drożdże do warunków (w 23*C kwejki sobie poradzą). No i nie zrażaj się bo pierwsze piwo nawet jak jest niesmaczne, jest najsmaczniejsze.

          Wstaw linka do brewkitu.
          Pozdrawiam
          Każde zwierzę koi dotyk
          Blaszony

          Comment

        • balon91
          Szeregowy Piwny Łykacz
          • 2021.07
          • 5

          #6
          Cześć piwo stoi już prawie tydzień i mam wrażenie że fermentacja się zatrzymała.
          Click image for larger version

Name:	BLG.jpg
Views:	96
Size:	14,7 KB
ID:	2319321

          Comment

          Przetwarzanie...
          X