Witam wszystkich serdecznie, mój drugi brewkit, jak w tytule Vienna lager z Gozdawy, do tego pucha słodu zamiast cukru(za radami kolegów z forum) no i trochę się zamuliłem i dodałem 1 kg glukozy (nie wiem czy nie przesadziłem). Drożdże z zestawu, według producenta fermentują nawet w 14 stopniach, blg początkowe wskazywało 12. Drożdże uwolniłem w wodzie, spienily się i do nastawu, wstawiłem do pomieszczenia o temp. około 16 stopni. Fermentacja trwa już tydzień ale od początku jest bardzo słaba( tak mi się wydaje), bulga raz na godzinę, piana prawie wogole się nie pojawiła i teraz pytanie, przenieść w cieplejsze miejsce czy zostawić tam gdzie jest żeby tak powoli fermentowało, nie chciał bym stracić nastawu ale nie chcę też jeśli nie ma potrzeby zmieniać drastycznie temperatury(drugie pomieszczenie ma około 20-21) i nie przekombinować. Pomóżcie, co lepiej?
Vienna lager bardzo wolną fermentacja
Collapse
X
-
Jaka była zalecana temperatura fermentacji?"nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziJaka była zalecana temperatura fermentacji?Last edited by RomaNzRumunii; 2022-01-26, 03:46.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedziObstawiam słabe napawietrzenie brzeczki.
Przed dodaniem drożdży piana była obfita, po dodaniu i wstawieniu do pomieszczenia szybko opadła i zaczęło bardzo wolno fermentowaćLast edited by RomaNzRumunii; 2022-01-26, 09:55.
Comment
-
-
Nic nie rób, zostaw tam gdzie stoją. Zmiana temperatury fermentacji powoduje stres drożdży i produkcję estrów. Trzymaj na pierwszej fermentacji do momentu gdy się wyklaruje. Potrwa to tyle ile będzie trzeba, nic nie przyspieszysz bo i nie ma po co. Za tydzień zobacz co i jak. Nie ma potrzeby zaglądać co dzień, raczej co tydzień."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziNic nie rób, zostaw tam gdzie stoją. Zmiana temperatury fermentacji powoduje stres drożdży i produkcję estrów. Trzymaj na pierwszej fermentacji do momentu gdy się wyklaruje. Potrwa to tyle ile będzie trzeba, nic nie przyspieszysz bo i nie ma po co. Za tydzień zobacz co i jak. Nie ma potrzeby zaglądać co dzień, raczej co tydzień.
Comment
-
-
Od nastawienia minęło 10 dni blg spadło z 12 na 8 więc myślę, że powoli do przodu, jeszcze pytanko, kiedy zlać na cichą bo mam już drugi fermentor, jak blg spadnie do jakiś 2 czy czymś innym się kierować przy fermentacji w takiej niskiej temperaturze?Last edited by RomaNzRumunii; 2022-01-26, 13:59.
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedziile litrów wyszło?
Comment
-
-
Czy spieprzyłeś czy nie to zobaczysz po smaku
Czeka sie aż zacznie się klarować a jako że to piwo z brewkita to zostaw aż będzie zupełnie klarowne i wtedy zlej do innego pojemnika, dodaj środka do refermentacji i dawaj do flaszek. W tego tupu piwach pominięcie tzw fermentacji cichej jak najbardziej prawidłowe.
Nie śpiesz się z tym wszystkim, nie śpiesz się piwo nie lubi pośpiechu..."nie zostanę onanistką bo jestem anarchistką" :)
Widziałem u Dori i Kopyra i też tak myślę: Browar to nie apteka :))
Poszukujesz wiedzy na temat browarnictwa amatorskiego?
Przeczytaj >>>>FAQ<<<<
Sprawdź >>>Przewodnik<<<
-
👍 1
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika fidoangel Wyświetlenie odpowiedziCzy spieprzyłeś czy nie to zobaczysz po smaku
Czeka sie aż zacznie się klarować a jako że to piwo z brewkita to zostaw aż będzie zupełnie klarowne i wtedy zlej do innego pojemnika, dodaj środka do refermentacji i dawaj do flaszek. W tego tupu piwach pominięcie tzw fermentacji cichej jak najbardziej prawidłowe.
Nie śpiesz się z tym wszystkim, nie śpiesz się piwo nie lubi pośpiechu...
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika RomaNzRumunii Wyświetlenie odpowiedzi
Dolałem wody do 23 litrów, zastanawiam się czy nie spieprzyłem, że dodałem słód w puszce i z rozpędu 1 kg glukozyMniej książków więcej piwa
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika anteks Wyświetlenie odpowiedzi
7g drożdży na 23l to troche mało
Comment
-
-
Moja druga Warka jest z Gozdawa Czech Pils drożdże GLW35+1kg glukozy 22l ,13.5 BLG
Robiłem w poniedziałek i stało do wtorku w temperaturze ok.20 stopni.zaczeło bulgotać to przeniosłem w temp.ok.14-15 stopni.
Bulgot teraz to +- co minutę.Do fermentora mam przyklejony pasek z termometrem ale ma skalę od 16 stopni i to nie pasuje do tego typu fermentacji i kupię ten okrągły który ma skalę chyba od 6 stopni.
Piwo ma ciut większą temperaturę bo 16 delikatnie się przebarwia.
W poniedziałek sprawdzę BLG no chyba że wcześniej przestanie bulkać a wiem co i jak bo to piwnica z kotłem i często tam jestem i słucham.
Comment
-
Comment