Vienna lager bardzo wolną fermentacja

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • anteks
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛
    • 2003.08
    • 10791

    #16
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika wirdar1 Wyświetlenie odpowiedzi
    Moja druga Warka jest z Gozdawa Czech Pils drożdże GLW35+1kg glukozy 22l ,13.5 BLG
    Robiłem w poniedziałek i stało do wtorku w temperaturze ok.20 stopni.zaczeło bulgotać to przeniosłem w temp.ok.14-15 stopni.
    Bulgot teraz to +- co minutę.Do fermentora mam przyklejony pasek z termometrem ale ma skalę od 16 stopni i to nie pasuje do tego typu fermentacji i kupię ten okrągły który ma skalę chyba od 6 stopni.
    Piwo ma ciut większą temperaturę bo 16 delikatnie się przebarwia.
    W poniedziałek sprawdzę BLG no chyba że wcześniej przestanie bulkać a wiem co i jak bo to piwnica z kotłem i często tam jestem i słucham.
    Moim zdaniem nie bedzie to dobre piwo. Raz że dodatek glukozy to bida oraz o wiele za wysoka temp fermentacji
    Mniej książków więcej piwa

    Comment

    • ART
      mAD'MINd
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2001.02
      • 23998

      #17
      Jeśli to pierwsza warka, to efekt będzie akceptowalny
      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

      Comment

      • wirdar1
        Szeregowy Piwny Łykacz
        • 2023.03
        • 7

        #18
        To druga Warka pierwsza do też Czech Pils tylko na innych drożdżach i polepszaczu piwa.Temperatura do tego za duża a gdybym robił coś na drożdżach górnej fermentacji napisał byś że za mała.Zaczynam i nie będę inwestował w sprzęt do zrobienia piwa.Chcę poznać też jak smakuje brewkit z cukrem i trzecia warka będzie na cukrze i gęstwy drożdży z drugiej warki.
        Druga Warka po tygodniu bulgotanie ma 4.5 BLG .

        Comment

        • ART
          mAD'MINd
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2001.02
          • 23998

          #19
          Różne szczepy drożdży mają różne optymalne temperatury fermentacji, dla dolnych drożdży 14-15*C to dość ciepłe warunki. Ogólnie zasada jest taka że lepiej pracować w dolnym zakresie optimum niż w górnym. Jak nie ma możliwości sterowania temperaturą, to można wybierać drożdże pracujące optymalnie w tej dostępnej, po 50 warkach na pewno będziesz czuł różnice
          - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
          - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
          - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

          Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • darekd
            Schrems, Schremser Vienna I.P.
            darekd
            Browar z Dolnej Bawarii niedaleko granicy z Czechami

            https://schremser.at/produkt/schremser-vienna-ip/

            Vienna lager, do chmielenia na zimno dodano Cascade
            4,8% alk.

            Aromat - bezpośrednio po otwarciu butelki wyraźny chmiel z tonami trawy cytrynowej, po czasie...
            2024-12-05, 16:23
          • Kamil97
            Fermentacja brewkitu coopersa ustała po 2 dniach
            Kamil97
            Cześć, na wstępie zaznacze, że jestem kompletnym amatorem i prosze o wyrozumiałość oraz porady
            W sobote "nastawilem" brewkit ipa coopers'a, zmierzyłem blg i wynosiło 12. Piwo pięknie i donośnie bulgotwało już w sobote oraz całą niedziele. W poniedzialek rurka nie wydawała...
            2023-04-05, 16:59
          • Javox
            Utopian, Vienna Keller
            Javox
            Browar z okolic Exeter

            Vienna Keller Lager
            Chmiel: Boadicea, alko 4,8%, IBU 28.

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - sporo.
            Gaz - średni.
            Barwa - zamglony jasny pomarańczowy.
            Aromat - przyjemna zbożowość nieco drożdżowa....
            2022-02-10, 02:11
          • dadek
            Großköllnbach, Dachinger Straße 27, Privatbrauerei Egerer
            dadek
            Wielu na pewno znany piwowar Tomek "Bigos" Biegański, pracujący wcześniej w gdańskiej Brovarni a potem w Nowym Browarze we Wrzeszczu, pół roku temu podjął pracę głównego piwowara w browarze Egerer w Dolnej Bawarii. Nie jest codziennością by w tak tradycyjnie piwnym kraju cudzoziemiec...
            2023-12-05, 00:56
          • dadek
            Czechy, Merklín, Za školou 383, Pivovar Petr Petružálek
            dadek
            Do Merklína nie dojedziemy pociągiem, choć taka stacja kolejowa znajduje się na sieci kolejowej České Republiky. Jednak jest zupełnie gdzie indziej bo koło Karlových Varů. Ten Merklín z browarkiem znajduje się około 30 km na południe od Pilzna, dojazd zapewniają autobusy ze stacji kolejowej...
            2023-05-16, 00:44
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...
          X