Piana a brak wyraźnej fermentacji

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • VidiBob
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2022.05
    • 1

    #1

    Piana a brak wyraźnej fermentacji

    Dzień dobry,
    zaczynam swoją przygodę z browarnictwem domowym. Początki jak najprostsze z brewkitu ? Kupiłem pszeniczny. Po wymieszaniu puch doprowadziłem do wrzenia chwilę pogotowałbym. Drożdże rozpuściłem w ostudzonym wrzątku do 20C po 30 min. dodałem do brzeczki o temp 25C. Aktualnie po 36 godz. piana (najpierw piękna teraz mniejsza wielkością jak i urodą). Nie obserwuje jakiejś burzliwej fermentacji, wydaje mi się że nawet nie bulgota przez rurkę. Dodać ponownie drożdże? Czy jak jest piana to wszystko OK.
  • zasada
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    🥛🥛🥛🥛
    • 2007.05
    • 240

    #2
    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika VidiBob
    Czy jak jest piana to wszystko OK.
    Generalnie tak. Jest jednak kilka tematów na których można się wyłożyć
    Czy mierzyłeś gęstość nastawu? Bo od jej zmiany a nie tego czy bulka zależy czy fermentuje/ skończyło fermentować.
    Jakich drożdży użyłeś? WB06 znane są z dużej i gwałtownej żarłoczności.
    W jakich temperaturach trzymasz wiadro? Im wyższa tym większa szansa na szybkie przefermentowanie i piwo niższej jakości.
    Powodzenia!
    Ostatnia zmiana dokonana przez zasada; 2022-05-19, 15:15.
    Każde zwierzę koi dotyk
    Blaszony

    Comment

    Related Topics

    Collapse

    • Daray
      Brak wyraźniej fermentacji po 48h
      Daray
      Dzień dobry,

      W sobotę robiłem piwo z ekstraktów (3x ekstrakt słodowy pszeniczny 1.7kg, 60g chmielu oktavia i jakieś pół kilo cukru dla podkręcenia mocy). Do tego paczka drożdży Safbrew WB-06

      Niestety sprawy mi się mocno pokomplikowały i musiałem kończyć warzenie bardzo...
      2023-03-13, 20:01
    • Orzech1988
      XI Częstochowski Konkurs Piw Domowych Bractwa Piwnego
      Orzech1988
      Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
      zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
      XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego


      Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem...
      2020-01-15, 17:07
    • RomaNzRumunii
      Kolsch temperatura fermentacji
      RomaNzRumunii
      Witam, kupiłem zestaw kolscha z browamatora i w instrukcji jest żeby po tygodniu wstawić do pomieszczenia poniżej 10 stopni ale drożdże to s-33, czy one nie padną przy dziesięciu stopniach? Po 7 dniach mam blg 5, fermentuje w 18 stopniach, przetrzymać jeszcze w tej temperaturze czy wstawić...
      2023-11-25, 21:07
    • smir
      Oktoberfestbier temperatura fermentacji
      smir
      Witam. Jest to mój pierwszy post na forum. W swojej krótkiej karierze uwarzyłem póki co 6 warek z czego 2 z brewkitu. Piwka nie wyszły najgorzej. Mam jednak pytanie dotyczące mojej następnej warki. Zamówiłem zestaw surowców z browamatora BA Marcowe, Oktoberfestbier, w skład wchodzą:
      ...
      2021-05-24, 21:09
    • darekd
      KOS, Mr. Kotel
      darekd
      Młody brneński browar kraftowy.

      Piwo opisane jako "Czech lager"

      11% ekstr.
      4,5% alk
      30 IBU

      Oprócz słodów jęczmiennych (pilzneński, wiedeński, melanoidynowy) jest też pszeniczny (piwo dolnej fermentacji więc zasyp tej pszenicy zapewne...
      2022-11-10, 22:54
    • Loading...
    • Koniec listy.
    Przetwarzanie...